最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
中國三大電訊兄弟,各大內銀,仲有冇?

最有價值收息股研究所 @ 1
https://lih.kg/3311283
收息買兩餸飯維生專區
最有價值收息股研究所 @ 2
https://lih.kg/zvwowAX
#998 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

唔係唔想買債,只不過係自己份人貪心得滯,想食埋股價升幅 (avg $21),財息兼收

買債好難做到呢樣嘢

不過我都睇睇先,thx
lm
Lm
$21 我博佢上$35
你本身已經應該係脫離左錢個需求?
應該上你似為興趣多過係為賺錢,或者話研究呢類野本身就係你興趣?
而家息係咁加
唔係即係債價跌咩?
係呀,所以佢咪可以$57買囉

我都係差唔多時間買正股 $16 - $17 (因為要溝貨)

其實低位你敢買就得
有冇人出個整合

1883, 659, 941 呢三隻暫時唔覺有任何負評
lm
其實淨係睇佢Finance cost都已經知道

上年九月都已經開始加息,佢仲走去增加末期派息,所以條友奇奇怪怪
有無人留意超級冷門收息股

朗廷 ss
係囉
咁而家買唔係本身保證係財息都有咩
好似IBOND而家都穿100架
941加州大飛對佢拉盡free cash flow派息有負評
941唯一問題 現價貴
Lm
659 - 如果你係息魔嘅話, portfolio 唔可以冇嘅一隻股票

我比較膚淺,我就淨係想要佢個現金派息,我話知你用咩 model 去計點樣派息,落到袋嘅就係我嘅

唯有信佢管理層嘅派息政策
我覺得業務好複雜.
而且自從賣走左城、九巴都冇乜睇過
啲垃圾巴士賣咗就算啦,佢又唔係好似新地咁有好多巴士廠可以愛嚟起樓

前排新聞話城巴想申請每程加幾多錢,我心諗你都發神經

油價就高企咗咁耐,城巴搵唔搵到錢,大家心裏有數

九巴有賺, 證明有得做
城新2間果陣賣出去30幾億都有人接
證明都值D錢
只要政府肯比佢加價就賺
明明蝕緊錢有哂盤數又唔知點解唔比佢加
1288好似大超預期

農業銀行(01288.HK)公布截至去年12月底止全年業績,根據國際會計準則,純利達2,591.4億元人民幣(下同),按年升7.4%,高過本網綜合9間券商預測介乎2,476.94億至2,554.3億元的上限;每股盈利0.69元。派末期息22.22分,亦稍勝本網綜合4間券商預測上限,對比上年同期派20.68分。

全年營業收入達7,254.99億元,按年升0.5%。當中淨利息收入達5,899.66億元,按年升2.1%,手續費及佣金淨收入則增長1.2%至812.82億元。

淨利息收益率為1.9%,淨利差1.73%,分別按年跌0.22及0.23個百分點。截至去年底止農行資本充足率為17.2%,不良貸款率1.37%,核心一級資本充足率則達11.15%。平均總資產回報率為0.82%,按年下降0.04個百分點。
大陸公司接
其實賺個雞碎咁多對佢黎講不如賣左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞