最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
我係大約25蚊入,純粹睇佢9月派息有1.5,自己都鐘意k11,買17都係信仰

點知轉頭就跌到15蚊?又唔敢溝,之後升返25都冇放,而家又20

我另外有20幾手659
in 鄭生 we trust
不過4大入面,17係最差,新地都破左兩
4揀1,我都揀左個爛橙...唉
個人鍾意
823(民生收租股, 雖然變左型 但仲有D民生場) 、 16 (大地主) 、 83 (低調收租佬)
絕對唔係,相反,其實係冇乜信心先啱。
有信心嘅話,就好似10幾年前咁,買樓、買樓、同埋買樓,而唔係買股票。

不過你買樓買得多,了解到香港個房地產市場係點玩,見到佢啲股價跌到咁低殘,派息又keep得到,咁咪搭吓順風車囉,都係博佢反彈 (但係同時又收緊高息)。

恆基咁多農地,咁多租金收入,驚乜鬼,大注大注車落去。 佢派息都係派番俾自己,咁咪跟下順風車囉。

至於希慎,鍾意佢管理層,同埋銅鑼灣始終都有佢嘅獨特之處。我買唔起廣東道同埋羅素街嘅地舖,咁咪買1997同埋14當買咗個舖位囉。

1997 高位去過$60 ,我當廣東道啲舖位當時$600m,股價低位佢跌到落$27 ,咁$270m一個舖位你買唔買,我就買啦 (仲可以買0.0000001%,同埋可以即買即賣, T+2收錢)

地產股睇佢啲數字係緊要,但係睇佢哋嘅管理層係更加緊要。
完全認同,佢哋嘅模式係非常之唔同

恆基都甚少投地,田生用啲非常『合法手段』幫佢都唔知收咗幾多樓啦,土地儲備有大把,不過佢哋就好識做,天價交陀地買返中環啲地。 共產黨想收佢哋皮,都冇咁容易。

新世界直頭係半間內房,揸住咁多公路,揸住咁多大陸K11… 淨係周大福大陸條數都大過香港。 不過負債太高就冇計啦,等吓啦。

16,資產一定係最靚。 不過派息唔夠慷慨

誠哥,算啦…. 最鍾意劈價賣樓,至於同大陸嘅關係睇吓87001就知道。
又未必係既,高息率年代17跑輸係正常。不過4大入邊,最巴閉一定係16咖喇。
佢哋應該好希望10年前就見到而家嗰種法律制度 佢哋俾人拉去坐監嗰壇嘢,基本上係搞到佢哋家破人亡。 有錢都冇撚用

16號係靚,靚到仆街之霸唔乾淨都揸住過百億
太冷門、無民生成份
0負債 淨收租派息都fatfat
做買方 想買 高CAP RATE 嚫物業

做賣方有物業 想低 CAP RATE 賣物業

對於 發展商有建築物業 佢地係 賣方 ? 咁諗有無錯
師兄仲有邊隻收息股介紹
有冇人研究開加拿大收息股
冇啦,都係嗰啲 941, 883, 8

1977 上個post有講,好似啲人唔太鍾意,不過咁又升咗一成啦

778 今朝 6.4 (7釐以上我先會考慮買,同埋真係唔使急…… 油組又玩嘢,啲息口……)
我講錯左 ,玩具都算民生既..
但成交又少 收租只係佔左3成
收租都差唔多2億喎
係咪冇人會揀2318
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞