最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
冇緊要可以等 跌多啲就好了
匯豐研究:香港樓市復甦快於預期 料今年樓價回升8%
匯豐環球研究發報告指,市場目前正將關注重新轉移回基本面,利率上升的影響開始削弱高利息負擔和對新資本的需求,雖然利率趨升通常對房地產市場來說是壞消息,但在亞洲市場仍見到亮點,當中香港更是脫穎而出。該行指,雖正處加息週期,但香港按揭利率較溫和,且樓價正回歸增長軌道,香港樓市正處於有利地位,復甦步伐亦較預期快及早。匯豐預測香港住宅樓價在去年下跌15%後,今年將回升8%,估計發展商的盈利增長軌跡也可改善,預料2023財年將平均增長3%,對比去年11%的跌幅,認爲近期樓價及銷量復甦情況將成潛在催化劑。
有沒人留意0303

又破頂 上攻無極限
錯過左61入個位。。。
插落61果陣61.9加左手
過去10個交易日,北水好似買941仲多個700

同 883 兩隻制裁股一齊放紙鷂,爽
四大內銀傳計劃發行TLAC債券 融資400億人幣

外媒報道,內地的大型銀行正計劃大舉融資,發行至少400億元人民幣的債券,以在2025年初之前滿足全球資本要求。知情人士稱,包括工商銀行(01398)等四大銀行擬發行「具總損失吸收能力」(TLAC)債券,最快6月發行。這些銀行自去年年底以來一直與監管機構進行討論,並於本月開始與銀行家就發行事宜進行合作。據悉,每家銀行融資目標至少100億元人民幣。據標普全球評級,到2025年,四大國有銀行距離TLAC要求仍面臨高達3.7萬億元人民幣的資本缺口。TLAC債券的設計用意係為保護公眾利益或發行人因資不抵債、無力償付債務或有損及存款人利益之虞等業務、財務狀況顯著惡化之情事時,須依債券條款規定、或依主管機關指示或循法定機制,透過減記債券本金或將債權轉換為股權等方式吸收損失之債券。

8號仔炒到咁高 點入呀
笑了,又要搵其他投資者埋單
大把連登仔 會幫手埋單
「內銀收息好」

樓上大飛 講左
好地地做乜要增資吸loss?
貸款質素 靚仔, 所以增資 與民同樂?
唔止連登仔,市場都係咁認為,自己睇一睇股價走勢,同埋派落自己袋嘅現金股息係幾多先
咁跌未
擒日聽皇國英講 778 其實保守得黎都幾好

今日即刻入咗少少
好後悔5字頭冇入
眾人皆醉連登仔獨醒

丫...唔係 佢地覺得自己唔係連登仔添
我都冇 不過當時入咗17

啱啱排隊入到少少12 !! 快啲減息,唔該
我覺得佢嘅股價之前跌到咁低,已經反映咗唔少佢嘅風險,咁價啱咪買囉,差唔多10釐

同埋佔組合 5% only,老實講,匯豐都上返嚟啦,當時平安保險都俾晒提示你,究竟買唔買得

我唔求多,三年後同樣股價都冇乜所謂,不過就最好每一個星期升一仙,直到永遠,阿們
買100% VOO咩

同埋講到全個世界淨係你識睇年報咁,全過中環上海北京幾千個人坐喺度計緊內銀啦
獨醒果渣連登仔會話你咁即係輸 輸死左添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞