最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
隔住個mon都聞到浸酸味

aiya….. 開始臭添
$52之後,管理層行出嚟講嘢之後成個狀況就已經唔同晒啦

不過佢班管理層應該係唔識嘢,北京上海班技術分析師亦都俾佢哋呃晒 回A 之後炒到$100 ,佢哋諗嘢太短線啦
單講941 唔講其他股票

我會諗嘅係究竟6G係點樣
可能我有跟開中國跌塌啦
暫時應該係衛星+地面網

喂satellite呢到個成本又係幾多
其實都冇人知

尤其是中國政府搞基建
不嬲鍾意領先世界
到時候又唔知要掉幾多錢落去

你嘅Concern同市場反應,基本上係完全相反

呢個post嘅第一版,已經有版友話用$60買咗,咁又15% 唔鍾意的話,T+2 又可以袋錢落袋

慢慢撐,撐到有一日長線一定會回落,不過短期同埋現況就真係賺咗囉
你問宜家係咪出手
我都唔知 我唔建議人短炒
真正儲貨點係佢比人制裁果時
d友吹到話有幾大影響
其實人地9成業務都係中國
如果佢未來都食穀種
我唔知其他傳統電信商點生存
打得ICT市場就知佢想打企業商用市場
民用市場果d只係甜品
果d提速降費..真係信下就算
d人寫到詞窮無野踩
係呀就係咁咋,你對941嘅睇法同市場反應完全相反
5G toC 一路都有個詬病
就係話 根本冇應用場景
就算換5G plan 俾人嘅感覺只係上網快咗 that’s all

所以佢哋一路都研究緊 有咩方法可以引爆呢個demand 好似以前4G時代咁 streaming 呢啲 導師都好多人都要用4G 而唔用3G
冇話你其他嘢唔啱喎講緊941咋嘛,做乜驚到咁呀? 不過淨係用你對941嘅睇法串吓你,應該會俾多啲動力你 💪🏻💪🏻💪🏻

你會更加努力,用多啲文字數字去分析俾各位版友聽顯示自己嘅能力,我哋都有得益

努力啲,咁先有客 唔該晒
高質post唔知keep唔keep到去3呢
高質post唔知keep唔keep到去4呢
佢地有冇係us上市?
回報? 我淨係地產股都賺咗500幾萬啊 (15m本,要圖嘅去房屋台睇 淨係得你一個P I咩,淨係得你一個識睇年報咩

柒咗咪認囉 (講緊由第一個post開始你對941嘅睇法,唔使用2019年嚟睇,因為嗰陣時我都未買啦,市場大把人都未買,美國又未制裁)
俾心機做多啲分析,我每日都睇㗎

班老闆又放學,走先,唔使咁激動喎
Sector rotation 應該係一個market behaviour嚟嘅
股票日日都有升有跌 所以就求其啦 無謂拗

好似你咁講 做valuation
入邊都要有唔少嘅assumptions

有時候 assumption 無法被確認嘅
咁個risk premium 咪比高啲lo
再甚者 理解唔到嘅嘢 根本就唔應該買
因為根本唔知點樣幫呢個potential risk定價
保險最大問題係唔知條數點計
後面d alm做得唔好突然間同你減值幾十億
所以投資世界入面冇話邊個啱 邊個錯

畢竟每個人嘅資金需要 財務狀況都唔同
Required return 都唔同 嘅歌?

最緊要係學習到人哋嘅嘢 就百家大成
變成自己嘅嘢
30%回報用左幾耐時間 & 佔全倉幾多
最重要嗰點都未講
點做performance evaluation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞