最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
當佢宜家80蚊,+60%
1.你問自己係咪好等呢+60%錢洗
2.有冇好既馬可以換

(個人諗法姐 只供參考 唔洗跟)
823係CHC請左個Director返黎嘛,我諗係佢建議做asset management 既
咁啫係特登請個有經驗既黎搞。澳洲HMC都係咁,asset manager issue 新股,實物分派reit果部份,咁股東就有變左有一股asset manager + 一股reit
銀行如果自己揸住private equity / private debt / equity investment
個rwa weighting高到仆街
點借
工商企業金融資產股權投資weighting係1250% rwa
佢可以借比人揸住呢d投資但自己唔可以揸住
有邊隻收息股5年跌一倍,而你有買?
邊隻高股息率就轉邊隻,睇買入價係無意義
GMG同PLD佢地強調佢同investor align interest,所以佢地都會hold 下asset, 佢地對比SG asset manager算有良心,SG果d瘋狂買賣賺你transaction fee,供股又賺你幾%
你應該問邊隻愈跌愈買
我成個倉供足5年 一個月都冇少
最差果隻係中電 計埋股息投入輸16%
除非一間公司賣走核心業務
否則我諗唔到點解收息股要賣
如果你玩股價 呢度討論唔係好適合
隻m44u又黎料我宜直接買S68,當定期
咁就要睇中移動$80嘅話,其他股份幾多錢

如果地產股仍然係浮浮沉沉,6/7釐,咁我一定將啲實體股票存倉,估鬼咗佢,繼續買地產股 / 收租股 / REITs
好似好多師兄有揸659

純粹想學下野
19年659股價講緊係18,19蚊,果年都係派6毫

呢幾年跌到5蚊6蚊,都一樣派到6毫
何解,學術討論
18-9蚊係炒上去架喎 本身得12-3蚊
派息比率
派少左會比人掉貨
有冇玩dfn
銀行邊間收得平少少。大行基本佣金至少100/單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞