最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
絕對係 2024 後預減息期 現價到時派 近8里
絕對係 2024 後預減息期 現價到時派 近8里

用返 5里 合理價計係 88
此post不可亡

以前供開66 823 2800
買樓時賣哂,價息兼收,所以相信月供收息股呢套

而家月供緊66 941 6
想加多隻月供5-6000蚊
睇左之前大家既討論
考慮緊6823 1883 2638 659
頭2個同941都係電訊類
2638同6都公用股
唔知會唔會duplicate左
659係睇大家推介先有留意,本身唔熟悉呢隻野
我係打算長線供既,打算揸夠5-6年先
唔知各位可否比下意見
多謝
用股息供樓得唔得
用返 5里 合理價計係 88

呢句點解?
暫時未得 年半前先開始月供返,交下管理費就得
都係既
收息股係想要佢個息率
月供就會有浮動
多謝指教,我都有啲現金流既
會留意下659/1883,等價岩先入
揀呢2隻因為息相對高啲?
中國移動買郵儲, 係母公司買定係香港 941 買?
如果郵儲爆咗對941 有乜嘢影響?
而家每年派 4.4
4.4/1.05 = 88
師兄823有冇蝕
最有價值收息股研究所 @ 2
https://lih.kg/zvwotpX
#861 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

佢阿媽買咋嘛,Post 2 有講
詳情可以睇郵儲銀行嘅 announcement
agger
Diversify 先有皇道
大概就係有個老人家姓資委

佢有一仔一女

啊仔個仔 (i.e. 941) 做律師嘅算好景,俾好多家用佢老竇,咁而家姑姐嘅財政狀況就唔係好好景

咁今日郭老先生就叫個仔用1億買咗阿女㗎 Enzo跑車,仲話俾你聽係珍藏嚟嘅,明益你。

就咁決定 一家人吖嘛 做孫仔嘅有冇得出聲?
爆唔爆就唔知 哩單野如果從戰略層面睇 大家可以互相利用各自客戶同網點擴大營銷 其實係好事 只係個價有d 西
郵儲好似聽返d 同包講優勢係連d 山卡拉位置了無人煙 都有分店 真唔真就無深究
即係20萬美金 * 市價(約80%) = 16萬美金?
點解要用5厘去計個合理價?呢樣野已經唔合理
just assumption
可唔可以掉轉,用超高溢價認購941啲股份? (say HK$90)

攤薄我啦, 攤薄我啦,我OK 㗎
唔係喎, 照你個比喻, 個仔係 “中國移動通信集團有限公司”, 個孫先係 "中國移動有限公司 (941)" 喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞