最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
0008 電訊盈科

減走租金 & 利息支出, 大約有60/70 億現金流

派息用24億,
計埋其他要派嘅, total 5十幾億

永續資本分派 你當利息又, 分派又好, 都係自己計數, 無乜所謂
佢用自己錢派又無所謂
現金流又充足
唔派出來間公司又唔搞新業務
D錢放係度都唔知做乜
其實應該要還債先
profit會插水 比息都窮
咁多債 d錢唔知算唔算自己
我買咗JEPI 半年
十分之ok
每月收息係幾好
班忠誠勇毅,好似話用50億搞唔知咩新5G系統,睇吓哨牙仔攞唔攞到啦

咪錶系統開頭都大把問題,積金局又交唔到貨,人哋都唔知會唔會再信佢 ….. 雖然有紅底股東
收幾多稅?
30percent
Divo都唔差
美股30% lah

買左隻farmland reits 每個月都俾佢扣緊
Dllm 323派2仙
jepi 過去5年平均回報大約7%, 同隻基金目標6-8%接近,但扣30%股息稅後平均回報會得返5%, 唔係筍嘢
巴打係咪之前係月供post都講過買farmland reit, 呢段時間都跌唔少
係 本身個return都低 加上加息好難唔跌俾你睇

不過我覺得呢個asset class 嘅好處係佢counter cyclical 可能反而大通脹對佢更加有利

最近見佢renew左幾份租約 fixed base rent減咗 加左participation rent 落去 我諗係因為農產品價錢keep住上升 都諗住分一杯羹

講返我自己買個成本嗰邊 因為我係每個月都啲啲
成本又唔係特別貴 而家好似16個幾 我成本都係$18左右 未計佢之前每個月派嘅息
如果係XYLD 係會退返部份稅
睇牛牛上年退左5個月
Q/X/RYLD三隻都有多個月既派息係80-100% ROC免稅, 但唔穩定同唔係間間broker識自動退

QYLD我計過揸五年扣足30%稅的話係運吉既,當15%稅都係得微利, 可以不理

X/RYLD太新往績好難作準,估計XYLD好過Q同R
你都識講啦, 有除淨架嘛師兄
1171有冇得諗?
煤炭股 資源股 全部都好難估
如果想穩定有6-7厘息收
買6號 8號 939同6823
呢個組合點睇

另外883入少少有冇得諗
我買咗。好好息。。
939 圓底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞