最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
屋企人重諗住買內銀收息退休
明嘅
但係唇亡齒寒 大市仆直 個股又點會派足 唔破產都偷笑
中移動 郵儲
內銀起碼仲有幾年玩
純粹追求cashflow
唔care贏唔贏voo其實冇問題
Trade off 嚟啫
要maximum profit嘅人就唔會起呢個post出現啦
兩樣都要就大想頭咗少少
唔知解諗起巴群個故仔
無得收息變左要賣股拎生活費
搞到巴菲特要出B股比股東可以慢慢賣手上持股
銀紙印極有個譜唔可以話點印就點印
印太多就會摧毀民眾對貨幣既信心
到時就會變廢紙
Alpha唔係淨係return比VOO或者benchmark return多出幾多。
例如:-隻leveraged 3x嘅ETF UPRO比VOO,雖然UPRO expected return 係VOO 3倍,但佢嘅alpha係0,因為佢同VOO 嘅beta係3倍
據年報顯示,2022年招商銀行執行績效薪酬追索扣回的員工2,876人,薪酬總金額5,824萬元,相當於人均退薪2.03萬元;渤海銀行追索扣回370人的績效薪酬1,760萬元,相當於人均退薪4.76萬元。

績效薪酬追索扣回,是指金融企業的高層和對企業風險決策有影響的員工,因為自身原因,導致風險發生,造成重大違規或重大風險損失的,金融企業不僅可以止付未支付的薪酬,並且對已經發放的薪酬予以追回。

此舉目的在於將薪酬和風險相掛鉤,在一定程度上限制金融企業高層和員工從事高風險投機行為的動力。銀保監今年3月底表示,95%以上機構已制訂並實施了績效薪酬延期支付和追索扣回制度。大部分銀行已制訂並實施了績效薪酬延期支付和追索扣回制度。
你唔係話去讀醫咩
大學醫科唔會收高齡學生
職業訓練所黎

雖然Tap & Go廢廢地,但係每一期消費券都會選擇佢哋,支持下哨牙仔

亦都會用埋Mox ,1010 / NowTv 用佢哋俾錢,仲着數啲
想問下659/1373邊隻吸引d? 兩隻都好似少成交,業務上659好似會比1373波動d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞