最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
就係為左回報盡量借錢整野賺息差
息一升就影響回報
所以預期息率已見頂,現價向下既幅度比起向上有限得多 所以值搏
應該可以睇吓Hibor係幾多 港燈借港紙多
就算有美元債 都swap左做港紙

頭四個月好似比上年下半年低
659信徒,今日有冇入貨
投資開心就好
無咩點睇,我心地差
人哋嘅錢鍾意點咪點
睇成本冇問題 但唔係將股息減落去成本
計啲咩嘢成本殖利率
回報 = (現價 + 股息 - 成本價)/ 成本價
姐係佢講嘅"成本殖利率"
? 佢講嘅嘢唔係咁喎

佢係講緊 成本係$1 派$1 「成本殖利率」係100%
我呢度講緊個HPR
其實計落去係無錯嫁喎,片主只係想帶出一樣野就係要賺最多既錢,唔好比一隻曾經賺左既股限制左你搵其他更有價值投資既機會
但兩睇啦,無人可以預知未來 你計好晒數覺得自己睇到99%準 最後唔一定係係跟你預想黎行 所以投資 開心就好 好似哩度有堆人好鍾意屌人買D廢老股 內銀股咁 你同佢地嘈有咩用 咁佢係覺得係佢地既LOGIC黎講係計唔掂 係垃圾 ,但買哩D野既人可能又係睇其他方面例如穩定現金流
咁根本兩個衝突既想法你要夾硬PAIR埋一齊根本晒氣

總結係:投資 自己開心就好
同意你嘅總結

但係 零成本/成本股息率 呢啲係一個錯誤嘅數學表達方法 令人睇落去會有岐義 數字本身唔會呃人 計數嗰個會
所以而家買咪正囉
遲d低息咁咪咩事都無
其實大飛哥 個諗法好簡單
唔知我有冇理解 佢認為 既然跑唔贏大市(正alpha)
點解唔直接買index fund 追蹤大市表現
呢個係一個好rational 嘅諗法
但知而行難

亦都明白 每個人嘅風險取向唔同 required return 都唔聽
可能有啲人鍾意「安心」啲 買啲熟悉啲嘅 咁相對回報咪低啲lo

結論:投資 自己開心就好
所以點解話有annualized return 一說
目的係為咗攞嚟同benchmark (hsi, dji, Nasdaq…)比較 睇吓表現係跑贏定跑輸大市
其實現金流係咪一定跑輸spy
有咩適合嘅brenchmark
睇你買咩 同點買姐
加槓桿買可能跑得贏㗎
相對個risk exposure 多左lo
Leveraged beta
港燈 100% HKD (swap 後)
73% fixed rate

唔覺會跑輸

之前都講過
派息比你嘅現金流
v.s.
公司唔派, 拎嚟回購 / 研發 / 內部資源增長

我收到股息, 都可以自己再 re invest
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞