最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
LGEN好似冇,有都唔會買US
Withholding tax + currency risk
大飛哥同你地露哂底
咩6g5g迭代..人地咁有錢又係國企
佢都搞唔掂 成個行業唔洗玩
做乜要擔心佢食唔飽著唔暖
即係你地思維:買左佢佢減派息就唔走得既
or 一條友個倉就係100% 914/內銀
其實我買得一隻股睇既野好簡單

睇果d財務報表計埋d咩 CFC FCF abc數...
我又唔係基金佬又唔洗同人交代
計咁多數做乜..你識計自己計飽佢
唔通我買apple又要學下雞腸
睇佢財務報表咩
一來啦
二來唔係睇risk adjusted 架咩唔睇beta 唔計risk,長揸tqqq 都可以係股神
大飛哥點睇phnx
單嘢真係唔係咁講

因為你呢個講法係 too big to fall
會提出呢啲問題 係因為有呢啲concern係到
從而影響到「估值」留意係「估值」唔係「股價」

點解有啲公司可以賺幾多派幾多 而有啲唔得
點解賺到錢唔一次過排晒出嚟 留咁多現金喺度做咩

原來發現 呢個係business model已經局限咗
有啲公司唔使再投資 都可以越賺幾多錢
相反有啲賺到錢 就一定要再投資 維持產能 基本上等於冇賺多過錢…

睇財務報表 當然唔係無敵啦
但係睇完會有呢啲疑問出咗嚟
將呢啲疑問組合佢 咁大概心目中就會有個價錢出咗嚟
但係 你話會唔會計到咁詳盡

比我會唔會啦

但起碼要理解到發生緊啲咩事先
嗱too big to fall又係你個人睇
一陣又比大飛哥話我941打手
我係買too big to fall買左大貓好耐
我諗法:買股票從簡單諗法 買完我半夜訓唔著起身又要睇佢財務報表計下數 咁買來做乜

你地識睇報表識計數咁你地專業囉
我地呢d平凡投資者
事實上 好多人根本唔理解自己買緊啲咩

好似講兩電呀 有唔少嘅人以為本地業務
兩點係要自己食燃料成本
連電費係點樣收都唔知
我都冇計到咁盡啊 自問功力未到啊

只不過我係嘗試會理解究竟發生緊啲咩事

可能將來發現 件事根本唔係咁㗎wo
點解股價跌到仆街 咁咪睇吓有冇買入嘅空間囉
賺一個認知差嘅錢
印象中頻譜都影響
有啲係靚啲 相對應嘅construction cost都低啲
或者服務範圍大啲
有唔同分析,高呀
最近研究緊海螺水泥914

睇下係咪真係咁差

感覺呢啲同內房一樣
邊個頂到最後就可以食埋個市佔
最近研究緊海螺水泥914

睇下係咪真係咁差

感覺呢啲同內房一樣
邊個頂到最後就可以食埋個市佔
由頭到尾 好似得一個人有計數

其他都係up
無數 無年報 無data, 講唔上係分析

當然,好多人買股票唔當投資
都係維園阿伯 吹水,唔洗認真
我就5隻 拉返勻都係打個和
就係咁多唔同觀點先高質
買咩都唔好all in一隻
陸叔一隻股票都收息300萬啦
分析可以當飯食?
美國佬話沽清 941 果日all in 左 之後一路有錢就加去到 55

睇返非常之好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞