[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
個推垃圾…… 仲要副廠電 ….
所以唔係無貨囉 係班人係度炒
富士真係全球冇貨 x100v 係外國炒到2手貴過新 1600-1700usd
富士無係真 索尼就難講 起碼仲見到肯食炒就買到
真係平咁多咩
通常我都買鏡頭買埋
我三支C記兩支Tamron
不過我研究下先
感謝
新手用a7c原裝kit鏡28-60,發現去暗少少既位光圈唔太夠用,而且又想玩下長焦人像
我見好多人推tamron 28-200 價錢又親民
想請教下大家有冇其他組合推薦?感謝
出去試下支tamron 35-150 2-2.8
我係俾佢吸引到想轉會
150出到2.8 差好遠
Apsc有apsc 嘅好處,難銷售係因為好多人認為ff叫過apsc,但事實6600唔一定差過a7c,重量大細已經好明顯優勢
1655 1770呢啲係compare with 2470 2.8呢啲鏡,有對比就唔會話佢重
但唔平喎
光圈的確好大,但價錢比我預期差太遠
可能慢慢玩熟啲先再考慮
一支頂5支定焦
比人叫倚天劍
Tamron 28-75 g2
Sigma c 28-70
但你呢個價位買原廠鏡買唔到幾多支
佢一支頂幾支
對我黎講 當旅行鏡用真係袋少好多鏡
甚至一支夠做
又要天涯又要大光圈又要平冇咁大隻蛤乸隨街跳
一係出支standard zoom2.8 一係天涯
又天涯又大光圈支35-150真係得佢
你都有你道理諗諗下其實都唔錯
都可以既 但如果你玩得耐
呢支野係抵玩既
曾經我好多年前入門都用過啲低階鏡
好快就覺得唔好用
結果放又唔值錢 用又唔會用 浪費左啲錢

只係參考啦 長焦一定冇35同50呢兩段用得咁多
而呢支可以cover埋你買大小小光圈既35-50
雖然比上不足 但係夠用既都 成像都唔差

所以我會推薦俾多少少買呢支
就可以買少幾支 除非你玩到追硬件就冇得講
我覺得你出機時跟左kit就蝕左了
出機時分開出body同副鋪鏡
成本上抵屌d
岩啊 真心買少幾支鏡
重點係旅行岩晒我需要
35 f2
50 f2.2
85 f2.8
100 f2.8
150 f2.8
佢一支攪掂晒
Tamron出變焦係有d諗法
感覺上焦段同光圈都有係用家角度上去諗
我係Sony門市買個陣比個sales老點左
話咩跟機買平啲 ,同埋呢個焦距好岩新手用,雖然原理上冇錯,但個焦距放大少少個光圈細到想喊
所以想趁有消費券買支新鏡用下
同埋近年啲技術同以前比提升左好多
變相副廠鏡質素唔差
紫邊變形成色成像等等都冇以前咁大問題
普通用家基本上夠用 除非追求放到大一大黎睇相
好似變形問題因為無反機身修正比單反年代勁左好多
變左而家鏡頭各方面都可以突破左唔少以前物理限制
再加上無反影響左法蘭距既限制
的確係會有好多突破性既進步既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞