[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
成個post得你喺度9up
你好唔好意思講呢句說話
年尾未開關果時成個星際都求人買野架啦
又送乜又免息免手續費碌卡咁

都話買支6k燈送成1k野比我
而家應該無啦

平50都叫你過主
我每次上黎都係等睇三島同Rexxlam既支那大戰
(另一個已經唔記得名
同睇膠攝vs sp
拍片屌打r3
但你唔拍就唔講咁多

機身爽快度
襟掣手感
對焦
Iso
Jpg直出
Creative look
Menu
完勝

基本上R3無乜野好過74
41mp同33mp其實差好少
你會crop的話
33覺得唔夠
41都唔會好好多

R3無低通影野摩爾紋仲勁左
而家gm鏡既sharpness基本上係要減返先用到

兩部機都係深度使用
R3優點叫做部機細dd….
一定係50-400
+1 留返既錢可以買多支鏡黎玩
一隻手掌拍唔響,都要有巴打聽完on9講完都係心思思買gm 就......算啦 ,唔好咁認真

「影相不夠好是因為未買gm」
A74算係萬用,影咩都可以用得上。 新手專業都係咁用。 分別只係你影啲乜嘢作品,搵到幾多錢

不過想影Product入行就咪啦, 平既iphone 都交到貨,你用貴機成本太大,唔會夠人平,高階少少都要一日影幾set 先夠開飯。 已經唔講啲Ai gen圖 電腦ren 圖係有幾完美
佢地去左新手買機個post
樓主只係新手諗買咩機
點知頭幾個留言已經開始騎劫左成個post
依家互屌足17頁,笑到我
如果成日用150-200嘅話,其實2.8同6.3都差得幾遠
但如果用頭尾多啲嘅話真係50-400抵啲
眼鏡都有GM?
thx 巴打,近排太忙無爬文
我就係要睇依啲bye sony版
問題句野係無錯
錯在唔記得咗買完影相都可以唔好
其實真係幾糾結
依家用枝24-70成日都用70焦段 但都係覺得如果有得遠啲會順手啲
70-200室內影寵物有大光圈係好好多
出去影生態tamron果枝 50當微距可以影昆蟲 400都勉強打到雀 做生態鏡一流
兩枝重量仲要差唔多
點解我咁窮冇錢買晒兩枝
你前設係影寵物同旅行
70-200會岩用啲
但影生態就另一回事喎

利申:用70-200gm2影貓狗同行山、200-600影雀
好睇個人習慣,我自己用100400sigma影嘅寵物係貓,佢係屋企懶洋洋果時係影到嘅,但係你同佢如果有互動果時就幾難邊影邊同佢玩,所以我都想試下70200影佢嘅,不過個range已經重覆左所以唔入手,相比50400,我會重視光圈多啲,佢郁起上黎2.8都唔夠凝住,a74iso一高就難crop。再者旅拍我自己比較少用200至400段所以唔考慮50400
純粹個人睇法意見唔同大家討論下
重視光圈就要買埋135.8喇
玩唔掂呀85同135都想玩好耐
85.8 3xxx買嚟試下先
唔得住呀岩岩入左40無耐,再玩下先

知道85影人係無得頂,不過有支90係度唔想買太近
睇住你係sony版俾人屌到去canon版都俾人屌再去埋眼鏡版又俾人屌,我都覺得好好笑難得你思想仲能夠咁正面咁樂觀,我真係有少少欣賞你

不過提提你,呢度真係無人mon po追住你,你自己一隻癲狗三不五時走出黎跑圈我地係個看台度睇得好開心唔好粒聲唔出走左去,繼續娛樂我地啦good good boy
貓貓好靚
想問下大家有冇變焦環方向習慣?
我以前用開canon慣左逆時針係伸長。
因為呢個原因而家買副廠鏡通常買sigma多過龍仔
而家龍仔新鏡好似可以set 方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞