[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

真係好難搞,不過隻貓喺車底
現場又無乜光,好彩無嚇走佢

影到之餘放大100%比我想像中好
好靚佢咁岩個位打哂燈好正
冇養貓,只好出賣朋友啲貓

有28-75mm F2.8 (A036)同70-180mm F2.8
諗緊補唔補翻枝
(A056)35-150mm F2-2.8 (A058)好
我記得巴打上次有張又係朋友隻貓好靚
係,佢養啲貓都好cute好好影
28-75係輕同方便
35-150係重同靈活

2875配70200同35150配2040/1728之類概念

利申:我係後者,但前者我試用過朋友支2875感覺更有意欲帶出街
個range撞到咁,其實都唔叫補啦你係考慮放左兩支轉做一支姐係我就唔會嘅
唔想孭兩支鏡出街同換來換去
啱吖,大部分人影相我覺得35150就好夠用

支2040我都係試下拍片先買光圈係35-40都小一檔
有考慮過,但我又唔知會唔會最後又覺得兩枝好D,跟住又換翻兩枝鏡
我仲有枝1635gm28果段用兩隻腳應該就到
因為我通常都孭晒兩枝出去,所以換一枝會反而輕左?

不過人老左孭住8個鐘就覺得好累
令你有衝動想補嘅原因係咩先? 純粹二變一?
個28-35,150-180唔再用?

好坦白講你入左35150之後,都唔會為少少range換鏡,亦唔會一次過帶哂出動,因為超重複,到時舊果兩支又係得個擺字
同意,range用唔着嘅話trade走仲好
我覺得係大家都貪心姐,好似今日咁支2040都唔重但我都冇用

不過支35150都1.2kg,連機就2kg輕極有個譜
ex7ly,其實係兩個組合(3570+70180同35-150)二選一,應該用落會放其中一個組合

其實通常影野用3570,係有時d景就係差少少

覺得以前aps-c枝2470最就手
咁你講到仲有支1635係手,其實唔怕換嘅,頭先唔知你有
咁你1635加35150都係好smooth嘅
我都覺trade走好但二選一怕trade完又想要兩枝鏡枝35150又有人話對焦慢

枝70180仲要孭出街多過用好新淨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞