[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
室外FL 室內INsend去電話share住先
Raw有時間先執
peak design 係幾正 相機帶果啲都lifelong 保養
壞過條直接寄條新黎
A7r4太高像素唔鍾意
虛心請教
A74有咩地邊屌打A7r3?
A74有咩地邊差過a7r3 除左象素

我唔拍片既
A7R3 電量都好過A74
依家入手買a6600係咪不智?筆直有限但3年半前產物
除咗對焦同高ISO, 我唔覺得A74有乜好過R3好多
對得住價錢,無投訴,不過好似sigma都出左一支,有巴打大推
如果以以前我玩canon紅圈黎講
玩sony又真係未開關前既gm鏡抵玩d
20-70要9k,gm2都係12k-13k
35.8 3-4k,我支35gm年尾買都係77xx
點計都係gm先

不過果時gm人除左只推gm外,最重要佢係話用平鏡"練攝影"依d方法係bullshit先比眾人屌佢
無機但有支GM鏡係手,想買FF機,2萬左右budget。

想問下建唔建議等a7v / a7cii ?
擔心A7iv/A7c出左咁耐買好似好唔抵。

想問一下大家意見~

另外想問假設黎緊佢出a7siv,我新手應唔應該考慮,係唔係真係靜係拍片勁,影相麻麻?
屌都廢事屌好似欺凌佢咁,由得佢9推,但願各位巴打理性消費最貴唔一定最好,最頂級唔一定最適合你唔好係啲咁文藝嘅興趣都玩到咁土豪秉錢撻人滿身銅臭
基本上你要玩原廠macro係無得揀
50marco我都幾推,畫質好高質
除左電鑽同對焦慢
但玩macro依兩點影響好細
GM人既故事並唔係推GM咁簡單
以佢果時既言論,屙屎唔出都要買GM解決
本身Sony 有分今個骨尾到期睇下換唔換支marco玩 定a7m4upgrade a7r5好
macro就買二手啦,平好多,唔岩玩放唔洗點蝕
除非你成日影macro
證明佢始終如一
一日係GM人
一世都要推GM
A7cii冇乜聲氣,A7v就緊加冇,A74都係出左年半
a7s line係for拍片,影相得13m
因為好多巴打問推薦都睇筆直同睇spec取捨黎玩,俾得起邊個唔知gm好,但係果時無論問乜佢都淨係叫你gm啦,全部問題都唔答,總之就gm啦,久而久之咪煩到俾人鬧囉
用Gm就岩嫁喇搞掂呀副廠全部都係垃圾同我收皮連G鏡都係垃圾
唔該哂
終於買到
最正係鏡頭叫人買gm攻頂,一串佢重用緊a74唔攻頂a1就阿叻上身我睇唔到我唔知
唔介意副廠可考慮sigma 105
考慮緊35 1.4gm定50 1.4gm好想問巴打推薦邊支好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞