[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
G2到而家都再冇update 我應該唔考慮住
A7III
7C比狗用
我都諗緊wide買邊支好 t1728又好似就出g2
原本都係諗緊s1628 但睇完評測發現sigma原來個焦距環係近相機 對焦環係前面 仲要左右調轉 因為本身有其他tamron同gm鏡 sigma個操作唔統一好似好kick
然後1635gm又係出左一段時間 似就出2代

所以都唔知買乜好
7號
我都係差唔多不過1635gm我當真係岀左II 個價都係貴到卻步 唔會一岀即入手
又想試下定焦係咪真係sharp過變焦 個光圈又大啲 但好驚買左20mm返黎之後唔啱用或者覺得唔夠wide又買多枝
我都有考慮過支20 1.8 g 又有光圈環
本身有支35gm
有諗過真係全部定焦 買齊 20 35 85就算

但後尾諗諗下 去旅行都係買支t28 200好細細支 一支搞掂standard to tele 光圈都算係咁啦咁長焦段 真係唔夠嘅仲有支35gm有f1.4

而家真係差支wide 定等到4月消費卷出埋再諗 分分鐘可能到時出埋t1728 g2/ 1635gm嘅消息
反正我5月先去旅行
匯豐promo 好似完咗
我都心郁郁緊t28200
主要係平、輕同埋有200 光圈去到80都有4.5剩還好
覺得行山/旅行比2470/2875 2.8嗰類方便

Wide本身諗住入t1728 因為平
而家睇睇下諗住Samyang 18 2.8
主要原因係平一半又細支 重量冇負擔
同埋部機有60mp 返屋企crop下相當zoom咗

考慮因素係價錢最前 其次重量實用
畫質唔好太差就得
係架 24 70有時想再tele又冇
但行山旅行真係唔會想帶70 200 就算gm2代 輕左咁多 都仲係1kg
重點係tele呢段唔常用 你話我要影sport 影演唱會果d 長期zoom到200嘅 我帶無所謂呀 以前追星 單反我用部5d4 加支70 200f2.8成加埋2kg幾3kg都係咁拎

但而家冇追了 去旅行輕便真係28 200冇得輸 一支頂兩支 畫質又唔差

This
1/3開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞