[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我都係新手
果時三陽買都係開機影兩張見正正常常就算
其實R3 高ISO真係一時時
試過用50.2夜晚係大澳影貓要用到iso8000
所以佢f4要用iso16000好合理
想問點解會支.2 係唔係太重
係咪Lexar 800x?
但係咁喎巴打70200,1/40手持,再crop埋,你隻手真係要定過枱油先得喎
好坦白講,好多因素睇你點去就嘅,咩機都好唔夠光高iso就一定有noise,但又未必係需要到長插閃光燈嘅,你鏡光圈夠大,合理iso快門,就下光源仲會理想啲,如果你目的係旅行影下人同風景我就覺得你應該唔會用燈添,因為咁情況要影得好個光唔係咁易打就咁插機頂効果唔理想,下下飛燈你去緊旅行,你肯搞你旅伴都唔想搞,風景更加唔會打,變左如果我係你,我會a74加支大光圈好過追高像素
所以A7 iv 係咪已經夠用?
除咗像素仲有冇其他嘢唔同?
巴打,唔知你以前玩開咩同目標想影到點,不過我自己都用緊a74,我覺得夠用有突,啲効能我都唔敢講用得盡,咁兩部機再比,最主要個mon同個介面再friendly啲 用上手係良好使用體驗嘅。不過你預左一定會有人問你點解a74又唔上r4又唔上r5咁樣囉,最主要心態記住器材嘅野岩你咪得,如果你話日日上山落腳架影大作又唔同,根據你旅行影人影景,我就建議你74夠玩
依樣都係我考慮緊嘅嘢
枝50-400 係400mm光圈得6.3
用埋安全快門1/400
Iso係夠光嘅環境我諗至少都要推到1000以上
暗少少應該就勁多noise
睇片最實際,分別可能不大
但A7r4高像素所以做editing你部腦都要有返咁上下,而且都要再多d storage
https://youtu.be/LvTgxjolWiY
想買支zoom鏡月尾去旅行影下老婆仔女,出去摸完支2070G,個size真係好吸引,但係得F4 係咪天陰同室內都唔駛諗影到小朋友?
影到 唔介意高啲iso 或者要落燈
想問a7c 點連去imaging edge mobile
之前都仲得,最近拎返部機出來,發覺connect 唔到
大家擔心高iso係問題的話,好推薦試下用DxO PhotoLab DeepPrime XD或Topaz Denoise AI,而家啲AI denoise基本上強到冇理由唔用:低iso完全冇影響,高iso(A74@6400)好多都救到。

Photolab有三十日免費冇水印試用,特價買好多時30-40% off。

聽過Canon遲下會放AI denoise落佢desktop app,唔知Sony會唔會效法。
50-400 我諗靠機身防震加支鏡都有防震
我set安全快門1/250
我肥花買 有罪大sd卡128+mon貼
罪大袋話送曬喎
其實心諗 肥花點解唔做埋龍仔特約
其實唔怕煩到人係可以
試過叫佢拆防盜拎個2x過去70200gm2嗰邊試(得都唔明佢仲擺個2x喺一代隔離做乜柒支二代又擺到咁遠)
不過佢會企喺隔離睇住
我用緊A7r2買多部a7 4影人影動物啱啱好
兩部機分返開用途
但其實大部分400mm zoom都係得5.6-6.3 差1/3級其實還好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞