[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Sigma 35mm 1.4 DG DN ART
俾埋個新Menu同埋自訂曝光補償轉盤
然後啲制好撳少少
補多少少就a73 考慮細機就a7c
6600塊底本質上都已經2014 a6000年代嘅產物
仲要貼住8000有啲不智
本身得1枝24-70gm II
想入枝telezoom
主要影寵物 同旅行
3枝諗緊邊枝好啲
1. Sony 70-200gm II (有需要再落2x)
2. 100-400GM
3. Tamron 50-400

Sigma 枝60-600太重就唔考慮啦
其實枝Tamron有微距好似幾好玩
值唔值得畀多一倍入枝GM
定係留返筆錢買定焦好
唔講影咩點俾意見牙
個新menu好好多咩
有冇巴打用過枝12-24/4?
本身用緊罪菜16-35/4
除左多4mm之外畫質有冇好大分別?
叻哥你係眼鏡post冇人理你想過黎俾人撚呀
我知道你好推gm 但你起碼都要話我知邊枝gm先得架
佢答鬼到你咩,唔好迫死佢ok?

我都好鍾意見到d人以為玩膠好醒,但其實個個都覺得佢on9真心爽

睇你隻縮頭烏龜都唔覆我架喇
人像比較多,但想交代多啲背景,係咪35fit啲但50好似行遠啲都做到一樣既野,有時又可以近照
帶景人像就35好d,半身同全身都易就d,有時係餐廳cafe坐對面影又得
睇返你本身d相係偏35mm定50mm

35個人像背景平衡係好難,即使玩crop相前期構圖都唔易擺
呢三支我會投1. 一票
佢唔識嫁佢淨係見到gm個橙色logo就俾錢嫁喇俾人話多兩句就屌人圍爐,跟住就跟劇本話人地發癲屌佢,佢自己最清醒

實情係佢自己惱羞成怒屈人發癲
要細/輕就一定apsc,6600本身唔差
不過有rumor 今年出新apsc ,唔急可以等等
唔handheld拍片 唔介意無oss就買sigma 105
仲利過sony 90
用得好開心
而家gm2賣14k喎邊間賣12k
一個Sony 一個Fujifilm 得閒就有罵戰
發現Nikon post真係清泉 明明光學技術同操作都係頂級
對焦係一件好重要嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞