[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
24105 4 + 1635 2.8
其實都幾難
4真係差緊啲

35150 2-2.8會好少少
但又係唔夠闊影風景
近排想轉會 各位師兄覺得上a7r4 定 a74好
我就係放左tamron 70-180轉左70-200gm ii
100-400 gm呢咁
屌前日去未有
冇諗特定地方/效果就一定2470

70-200呢個range入到既背景唔多,同埋你要拉開距離影比較難溝通
我係免息分期 所以係某連鎖店買 26xxx
因為計左自己做分期仲貴
所以俾多少少算
A74
R3=2代cmos 足足差兩代
差支tele 影人影狗
諗左好耐 tamron 70-180 定 35-150 定 28-200 定 70-200 gmii好:
tamron 70-180 輕 但contrast 麻麻, 冇防震
35-150 除左重 同差少少tele 完美
28-200 平同輕,拎出街冇壓力 畫質靚 但唔夠光圈 (諗緊200 f5.6 景深係唔係都夠用)
70-200gmii 少少重同70起步 其他完美

本身有2470gm同50.2gm , 你地會點揀
狗仔跑咁快
好似70-180/70-200好少少機動性高d好。
28-200狗狗跑得快光暗變化大好似冇大光圈唔係咁好。
https://youtu.be/bIqa8djHp68?t=401

如果要影動物,建議70200GM2
唔夠光圈,暗少少好易唔夠快freeze隻狗
你都有兩支GM,唔差在
但長期拎住都重
雖然成日拎嚟開工
Gm 鏡始終係係好少少
Sensor有塵 師兄有咩cleaning kit推介
有冇現貨
70200 ii 你都兩支gm啦唔差在
我尋晚先清完
本身有冇一邊有個掃嗰啲鏡頭筆?

Dry
1. 用Sony內置除塵功能
2. 承上,個sensor會鎖定。用個Bulb blower嘗試吹走啲塵
3. 唔得的話,可以用lenspen有個掃嗰邊試下掃,掃得郁粒塵,就可以再吹走佢
4. 理論上可以用lens pen carbon tips嗰邊,當係lens咁清,不過我未試過。sensor最外層係一塊有coating嘅玻璃,不過我唔肯定層coating有幾硬。

Wet (我買左,不過未用過)
都唔得,就要用kit,Tony個YouTube channel介紹過哩隻:
https://www.amazon.co.jp/-/en/V-S03E-Cleaning-Supplies-Sensors-Packaging/dp/B08PFZZ8L7
其實啲嘢好多都有貨,係爭在起價起成點
愈遲應該愈貴 襯未派燒肺卷
Wa diu 睇睇下 二手價錢差成 一個double
A7m3 2手 8千左右
A74 萬5左右
相機機身真係折舊率又大又快

鏡頭保值好多
16-35gm + T35-150
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞