[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
A7m3 5年機仲有初出定價一半算係咁啦
Iphone都應該做唔到
我上個月買m4萬五有交易
我睇price.com m3仲啱啱好一萬內
而家比大陸人炒貴哂
相機都關大劣人事
想平平時買二手a7r3 用算
睇膠攝話香港買平大陸5%左右
Sony未算重災區,最嚴重好似係富士
Btw fyi
A7iii/c同iv係用左背照式cmos
高ios低光表現會好d
R3除左像素外,其他野都係比上面三部舊。
嘩屌 背照式cmos 好撚正
但a73 a7c 像素太少 唔夠用
A74太貴
如果a7c 過象素少少真心好正
因為夠輕
駁佢今年出2
而家傳今年係a9iii同c ii
A7R2好似已經係BSI,我用過A7R3,覺得用得過,ISO好過R4同5。不過唔要高像素就A74,A73個Moon唔掂。
Sony官網r2r3都冇寫係
但a7 34都有寫係背照式。
R寫係快過m一代
但其實大一個數先係代
聽人講話唔知r2定r3實際上係似1.5定2.5咁
即是2代已經係
咁真係我搞錯哂
唔好意思
a7r3 係3代機嘅第一部,比起2代好有升級感
a7r4 先係俾人話係半升級嗰部

齋論畫質,部a7r3同啲新機比仲係一啲都唔失禮
所以業餘用家買相機夠用就好了 新機勁規格用唔著不如投資係鏡頭
根本唔會輸 包括同像素下ISO表現 A74只係機能好價抵玩
好多KOL吹捧A74 線下自己用R4/R5
A7R2好似已經係BSI,我用過A7R3,覺得用得過,ISO好過R4同5。不過唔要高像素就A74,A73個Moon唔掂。
Sony官網r2r3都冇寫係
但a7 34都有寫係背照式。
R寫係快過m一代
但其實大一個數先係代
聽人講話唔知r2定r3實際上係似1.5定2.5咁
a7r3 係3代機嘅第一部,比起2代好有升級感
a7r4 先係俾人話係半升級嗰部

齋論畫質,部a7r3同啲新機比仲係一啲都唔失禮
好多KOL吹捧A74 線下自己用R4/R5

好多KOL吹捧A74 線下自己用R4/R5 甚至R3
多謝教路
咁買2手 a7r3 有咩要注意
有冇咩災情用耐左會有
我hea住moon咗佢成個禮拜(好間唔中地refresh睇下有無翻貨),前日成功換到粒
佢有貨個時間都維持咗幾耐下,唔急可以等下,順便清分

另外之前試過換完個code,門市爭啲冇貨
(個sales話咁啱 啱啱有同事喺另一間門市拎咗幾粒嚟先有)
所以網上換到都未必咁快拎到
a7r3 好似冇聽聞有咩大災情出現
我自己嗰部由一出就買,用到而家都未入過廠

唯一諗到嘅問題係有時影單張,佢會好似連拍咁自己影咗2張,但因為好間唔中先發生,對我影響不大,我都懶得拎去整
哩個問題係佢個shutter button虧,我部A74一落地都已經有時會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞