[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Sony vs Sigma 50mm f/1.4 3rd video

https://www.youtube.com/watch?v=golimwHQkis&t=432s
本來50mm諗住係個支G鏡算
而家出支1.4有啲心動
支新50gm重量好吸引
竟然出支50mm先...明明Sony50都算多選擇
反而支85gm2講咁多耐都唔
14 24 35 50 135都齊,幾時出埋比我
100-400gm made in Japan ??
想要85
咁點解唔買G1.2
應該輕係佢最大特色 睇完好似同sigma新1.4差唔多
平啲輕啲? sharpness應該唔會差好多遮?
lm
新手想問下邊到會有啲舊相機買 想碰吓運氣買VOIGTLANDER VITO B
我買過,覺得唔得………除非預算有限
上個po有ching 介紹用神牛燈,想問新手學玩燈應該入方頭定圓頭好(v1 定860?)
V1 多野玩啲, 配件都多啲。
宜家咩價錢?
我自己都有一枝,好滿意
會長keep
主力影小朋友踢波,size 同質素好滿意!
接上個po,你用買Sony GN60嘅價錢($4,490),夠買:

1: 神牛V1 $1,380
2: 神牛AD200pro $2,180
3: 神牛Xpro引閃 $520
====
總數$4,080

呢個配搭好夠「玩」燈。可以參考下。
入左支tamron 50-400
想入多支補17-50
諗咁17-50
定 20 定
定35定
畫質唔好嗎
依個年代邊有人用原廠架😂😂,有錢就profoto, 冇錢就神年,兩個都專業級
感謝賜教
@@
好似話變形都幾西利,同埋要忍到AFC佢追fo果時成會卡卡聲,對焦唔會好快。
體積好細,配A7C幾好,但如果對比Sony 40 2.5 g果d體積會比下去(如果同20.8G比當然佢細好多)
最大賣點係1:2,11cm最近對焦都好用(不過20mm唔知會唔會咁近影)
有閒錢可以玩下,算抵玩。
建議上網睇下有無人賣d開心券,用落又平一、二百蚊,再抵d
利申:有T仔24, 35 2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞