[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
你好快就會換鏡架啦
支kit應該唔滿足得你好耐
建議你帶張sd卡落sony試
佢哋差唔多所有機鏡都任試唔嬲
啲擺位其實好難試得真
清揀到未?我都同你一樣諗緊呢三支
暫時比較傾向窮人恩物,好似一雞好多味咁抵玩好多
不過我use case 同你有啲唔同,主要想用黎影細路活動相,運動表演等等各樣
有機會室內場合,個光圈好吊癮
機係r3 推高iso 又唔多掂,好糾結
睇下你到底想影咩,而你支gm又係啲咩,個配搭可以好唔同bo
新手準備入手a6400+ 24mm f1.8zeiss鏡
鏡係咪應該買一手? 見dcfever個啲二手好似好少listing咁
入左幾錢?
新手想請教下 買鏡頭有咩要注意?
除左基本睇下鏡有冇花/面coating有冇甩之外
另外使唔使自己帶機去試?
有咩贈品
想問下

A7 iv 同A7r iv

我諗緊買邊部好,
上網睇完啲人話sony A7r iv像素高啲,
反而Noise會多啲,
如果唔係長插閃光燈,或者有足夠光源,
買A7 iv 就會好啲

我自己平時都係去旅行影吓人影下風景,
好少用閃光燈,
咁係咪A7 iv 就夠?

Btw, 我一直以為A7r iv 會貴啲,
但睇人放出嚟嘅價,A7 iv 仲貴
應該得罪大sd卡 其實咪又係加左價迫買卡咁解

最近我反而買a7c body
支kit 另外網上1300拾左人地支新鏡拆kit 仲有成年保

另外配左支龍仔50-400 影埋對比支kit真係覺得支kit太好普通
我自己係咁理解 有錯請指正
塊cmos就係得咁大塊 你要分得愈多點
果一格嘅面積就會愈細 咁吸光量都會較少
咁樣吸光量唔夠 就要局住推高iso 令到你張相noise多
呢排上買機
都知啲價冇得平
想睇下邊到贈品正啲
想*
百記買 得sd卡同副廠電一粒
咁豐澤多張moon貼
都算實用
好過送啲核突相機袋、雞腳
又唔啱用又阻地方
不過張sd卡係128 抵玩過mon貼
其實係咪可以要求問佢拎黎試
最近都打算賣左部a6400+kit上ff
不過新手會唔會用一手好d
我完全唔識check 淨係識叫要新盒新膠袋
要推到好高iso用?
我都試過夜晚喺街影貓
用r3推到16000配支70200/F4

快門速度都係得1/40
但影出黎crop完都比想像中好

between,室內400得6.3真係好難搞喎
見佢駁晒防盜
16000iso定1600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞