[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
要即刻比埋錢定點?
6000yen 算貴出面賣二百幾
日本mark得高,而家叫緊七千幾yen
其實點解日本買相機會仲貴過香港?
計過退埋稅都貴過
賣得貴都有人買
一個個牌子,好長一段時間,日本買Nikon Z9係平過全世界
但好多日本電子産品鐘意跟美元定價,日圓又低,所以奶哂野

題外話,之前隻Elden ring,明明係日本game
香港steam賣3xx HKD,日本賣6xx HKD,唔𠹌玩
我全部加價前買晒避過一劫
Sido超垃圾
副廠電都有好野
可以搵其他band
大賞投得幾部a6400 a6600
一分鐘就賣咗
近期想轉會黎罪大
應該等A7CII 定 而家就整部 A74 好
主力影相 去旅行都會用 所以想輕少少
唔急咪等吓先 急你都無得揀
反正呢排都貴返晒 唔急都唔入住
你禁shutter 冇聲=電子快門

其實個快門壽命好難先打到柴
可以咁理解。
不過小心影動作大啲嘅畫面,或者要pan嘅情況,會有jello effect嘅問題,因為個A74 sensor readout唔夠快。
背景光源如果PWM rate唔夠快,可能會出現banding,ref:
https://blog.keepcoding.ch/?p=5020

一般日光下影人用e shutter 其實ok。一個隱藏嘅好處係用遠鏡嘅話,避左mechanical shutter嗰下震動,理論上會對sharpness有幫助。
機身本身應該冇摩打,唔會喺對焦嗰陣有聲。
我唔肯定,不過可能係A7MK2對焦比較弱,個鏡頭多左attempt所以有較為明顯嘅聲音。
幾百張完全唔洗驚
商攝 記攝 打雀影體育個d 好少用完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞