[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我諗到另一支比左圖你睇
你筆直難左d
二手舊10-18應該都係兩千左右
Carousell有一堆
Speaking of which 如果唔清楚有咩鏡揀 可以上bhphoto睇 大路嘅af/mf鏡都有
24 1.4 出左幾年仲值唔值得入手?想買支大光圈拍下夜景,諗緊24 1.4 定35 1.4
24平左好多可以諗下
同埋呢個問題都係睇你想要wide d 定點
個人都幾鐘意用24 snapshot, 買2手應該都幾抵玩
睇睇下支50 1.4 又心動想入支35 1.4
雖然我知我重疊左幾次35
但係我又真係比較鍾意35

M 有35 50 1.4
有Q2 28 可以crop 35
之前轉會啲sony鏡放曬連支2470GM/1635GM都放埋,得番老婆當年送既1635/4

以前x100v 常用,但係部xe4 + 35f2 反而少用
所以我知道自己係鍾意35
但係a74 我主要幫個仔紀錄生活+糖水相

a74 配 35GM + 85 1.8 會唔會好過一支50 1.4?

各位連登大師應該點揀?
齋講攝影界YouTuber

情蛇啲Presentation 冇對手…
不過買返來香港如果壞咗可以邊到整
準備去日本 有冇平鏡介紹
同問 星際個d見到真係唔敢買
我反而覺得星際幾好,可以慢慢試,唔岩就唔買。約人出黎交收,搞太耐有D尷尬。肥花上面有D二手post可能都係星際D鋪頭。
所有約旺角交收一律當係星際
又一條片比較50mm 1.4 Sigma vs Sony:

https://www.youtube.com/watch?v=KWRTMwWQGRc&ab_channel=ChristopherFrost

基本上同其他網嘅lab test完全一致:
-Sony中央稍sharp,更重要係color fringing低
-Sigma corner比Sony sharp,比Sony低color fringing
-flare 嘅鬼影Sigma少一啲,flare之下contrast好似差唔太遠
-loCA兩支鏡全開差唔多,stop down就Sony稍勝
-bokeh好接近,但某啲test出來Sony嘅bokeh乾淨些少(冇咁多紋)
-close-up Sigma 會sharp好唔少

Sigma嘅中心color fringing實在有些少明顯,背光影人唔放大都會係頭髮邊緣見到紫邊。
不過靠software大概可以處理下。
今次同Sony個差價主要真係買緊個size/weight同連拍限制(副廠15fps)。
簡單講即係兩支差唔多 Sony贏size 重量同連拍
但價錢原價相差4000
個人覺得fringing嗰到可以係考慮Sony嘅原因,但而家啲post-processing應該做到分唔出。哩條片個人像比較幾好,可以參考下:
https://youtu.be/rnZIHl94NsM

我自己來講雖然Sony比例上係貴唔少,不過作為GM鏡又未係好過份,始終人像為主想買支再好些少。而且我有四塊67mm filters(3*ND+1*CPL),好似又多左個理由買Sony。

哩邊Sony 今個月28號先出價錢,睇埋先決定,不過Sigma有現貨 vs Sony要四月先到手,又真係好難搞
Samyang 12 f2? 但mf 鏡,af嗰支要3000
【ネット限定 マップカメラ2年保証対象】※こちらの商品はメーカー在庫切れのため、ご予約受付とさせて頂きます。
網上限定價+冇貨要訂
Oh sor 剛剛冇仔細睇 佢冇specify個限定係咩 可能係講緊間鋪跟嗰2年保養
都睇緊呢支,Mf 我諗冇咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞