[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
但係a6600 同a7c 503g vs 509g 又點睇
鏡呢?况且evf a7c 細太多,握手又淺
似想洗錢多d

買支2手 50 2.5玩住先,等1.4 跌價先再諗都未遲
而家訂嘅話3月9有貨wor
唔係香港呀 呢邊要5月中
可以考慮Sigma 50.4 DGDN
我考慮50 2.5 係因為細輕同光圈環
1.4 我可以接受到價錢

但係我用過L mount sigma 35 1.4 係好靚不過接受唔到重量同size

宜家係到諗不如入支2手55算 不過冇光圈環
唔係話要FF好過apsc或者劣過
而係價格咁接近 覺得好難銷售姐 6600就係例子
新7000更加唔可能平過6600 但對上就7c 73
鏡的確係細同輕 但1655 1770呢啲都ff鏡咁大支
其實Sony支50.4都唔算好輕,510g;summilux只係335g。長度都差好遠(Sony 96mm, summilux 52.5mm)
如果對重量,輕便有要求,最好去啲store/showroom揸上手試下。

Sigma就660g同再長些少(111.5mm)。
就係因為有支summilux 所以頭痕
要玩character 3d pop 我可以落adapter
但係我睇完review啲相1.4gm出黎真係好似summilux
部sony主要係影仔仔 所以追求快af
唔係慢慢影唔洗玩feel 如果唔係同個仔影應該都唔會帶部sony出去

50G 差少少就有 55 再差少少就有1.4GM
1.2gm 個價/size我就絕對唔會買
用左部6D就快十年
打算轉會買A7R5
想請教下轉接買邊隻好
買最基本既Sigma MC-11
定係Viltrox EF-NEX V好啲
定還是有其他更好選擇
有冇用緊EF鏡既師兄推薦一下
首先我個人就唔敢買Viltrox之前有Report過話Viltrox的鏡頭整死部機燒底板,我就唔敢搏
之後睇你渣咩鏡,EF鏡如果你C記原廠多就買Metabones好D
如果你Sigma多就MC-11好D
聽過幾個朋友都話C記原廠鏡用落MC-11會有各種對焦問題
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=254&t=4802232
可以參考上方台仔的記錄
其實咁舊ef鏡 解像力食唔食到6100萬機身…
本身係用咩ef鏡先

唔多既話建議賣晒佢買返e mount鏡
其他唔講40 f2.8/50 f1.8呢兩支平鏡都食得落1億
建議EF鏡趁有價賣晒佢
sony d 相機幾時肯落藍牙比人連藍牙耳機咁就可以直接外接speaker 唔該
用緊70200gm2加2x 其實好睇你影咩 如果影風景其實光圈唔太大影響 可用 影雀影會郁嘅嘢就比較少 留翻俾其他巴打解答
師兄幾錢入手
仲牆國人搶曬啦
估唔到一通關本地龍友首當其衝
我信多香港人去旅行/花展買機多過支人搶機
大陸又唔係無 玩攝影班人要買都買晒
無玩開既應該愛C/N多d
陰謀論就細鋪班人順住富士炒緊
收起唔賣托返高個價 連帶起2手價
冇辦法 大陸同台灣都缺貨
起碼去到下個月中先有貨
好似A7iv咁 大陸sony官網都寫到缺貨冇得買
知香港仲有貨仲唔落嚟搶咩
痴撚線 有冇咁多人買機 啱啱見到差唔多18k都有人係百記度出機
咁貴都買 csl
不過我見佢好多嘢送 又腳架又袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞