[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
各位巴打有冇日本買鏡心得
想問下如果買tamron 通常保幾多年
係咪可以拎番日本保養
Tameron/Sigma日本官方都係得一年行保
張保養証要你寫住址,如果你係遊客唔肯定有冇問題。

So far touchwood 幾支鏡都未須要返廠
如果支鏡平好多就算冇保養都抵
係唔係map camera 最平?黎緊去東京入支鏡,洗唔洗上網預約定
Map camera好似多人識,我自己去開中野嘅Fujiya Camera。

我通常都係上網預留左先去攞,不過佢如果網上話有貨,通常預留完第二日都攞得。(Fujiya預留要俾日本電話,不過通常唔會用到,可以用email溝通。唔洗地址。)
Walk-in買未試過答唔到你
Sony幾時先會renew 85gm同16-35gm
唔該哂,係唔係兩間都可以退稅?
一次過覆
咁既價
只要買多幾支gm啲鋪自然平比你
如果做過sales自然知依行大把野係有隱藏價

就算平唔到都大把隱藏野送
去星際某鋪買支燈6k都送成1k贈品

果陣12月尾我去Sony store問R5 a74 35gm
佢個職員問完我Sony acc都自動比左個vip價
支鏡用唔夠七日但入面有碎片又換支全新

至於邊度買就自己搵熟人啦
我講邊間佢都未必做返依啲價
無謂攪到人難做

但就算唔識人
個價其實都係差500-1000
終於又得閒去捉Pokémon
繼續想試下影細雀,真係要花多些少時間去摸索個距離感:太遠好難影得sharp,近少少又好易嚇走

細雀逗留嘅時間通常好短,咁啱企左係一個位,好少有時間俾我諗點影。有時光源方向唔好,走得位來又飛走左
前後有樹枝,用到spot focus都有幾會對錯。雀身如果太深色,都幾易對唔到隻眼
暫時都係靠撞手神

https://imgur.com/a/MJXpfzY
兩間都有得退,但未試過,唔肯定可唔可以係鋪頭退
師兄用緊邊枝鏡
個size 仲細過陳年nex7 nex6果啲
Sigma 150-600 DG DN

巴打我去咗馬了,幾時到你?
係時候要同70180呢支好鏡講拜拜了
大哥我都想入,買左幾銀?
去旅行幫老婆影靚相 2470gm2好定70-200gm2
35-150
A74 vs A7r3
揀邊部好

A7r4 又太貴 但3千萬像素corp相又差d
有一支35 1.4
我個人覺得去旅行帶得越輕便越好
最好就一枝鏡搞掂晒所有野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞