[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔理咩靚牌子都建議原廠電,A74原本有一粒,買多粒應該夠用?
貪佢usb叉到你不如直插相機叉?
好似貴過原廠喎
上年買機送呢粒
主力用佢,未有咩問題

想瞓覺時同時叉兩粒電,又唔想買叉電器
執屋搵到部WX500

係咪電話影仲好
貪佢usb叉電時仲可以用部機影
不過睇下其他巴打講
都係用番原廠電仲實際
粒原廠電都係4舊
雙電充電器2舊
都係6舊水多啲

買得依粒不如加多少少買原廠電同充電器
2手都不外乎係carousell、dcfever同星際
好似話邊角位&失光&重量好過50 1.2 , 唔急用不如等1.4 出一排跌下價再考慮買邊支 . 真係諗唔到有咩理由1.4 可以企硬賣1皮野都重有人買 .
sony相機個mon
可以講係咁多間廠最廢 索尼好慳唔慳但又少人提果下好
用個mon嚟影相真係大伏
啱啱試玩覺得1.2散景的確係好少少
自己睇都算 其他人睇mon就覺得sony機影得好肉酸
試過俾人話sony咁差 見人地canon好靚喎 駁5刀
罪大:咁你可以買部xperia駁黎做mon
本身諗住買二手旅行用完就賣
巴打,追左post見你好似都用A74
想問下你用邊張卡影雀?
諗緊cf express type a 定 uhs-ii 好
咁不如租仲好……
點會租 二手入用完再賣分分鐘唔洗蝕
最怕二手部機有古惑 去旅行先發現 中過招
我用緊兩張平價SD咭做同步寫入:
SanDisk Extreme PRO SDSDXXD-256G-GHJIN SD Card, 256 GB, SDXC Class 10, UHS-I, V30, Read Up to 200 MB/s,
寫入約莫140MB/s,特價賣到6000 yen一張。

打雀我通常用burst mode Hi+,只keep lossy compressed raw(12-bit)。
連拍10fps做到5秒左右,以我初學者嘅level覺得夠用。
暫時經驗來睇,連拍多數都唔會hold超過三秒。

System係A74+Sigma 150600DGDN
二手出入掋過租喎
租機最平都要$300@1日,一個星期都$2000
利申有a7iv,純粹同行個fd入多部for旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞