[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想問下新手應該買A7iii 定 a7c好?定係有其他推介?
可以去sony store試下個電子觀景器 會唔會覺得太細
如果唔大問題 a7c既功能比a73好少少

電子快門個散景波波會無咁靚,同埋有快門聲guide 住model都好嘅 等佢知影完轉下個pose
$180
純影相 放24-70 DG DN出去加錢換24-70 GM II 值唔值得
純粹貪有光圈環同輕左
不過而家應該都要補多$8000 左右?
邊間
有冇人用緊tamron枝50-400
前兩個月就值 依家就等下先啦 炒貴晒
2支鏡主要分別 原廠/光圈環/輕140g 補8千換左唔會對你作品有影響
原廠頂級鏡無話值唔值 有錢買落去就係 要考慮就唔值
我見而家應該比起早兩個月貴左500左右?
關唔關消費卷事
原廠畫質都係其次,對焦才係關鍵
錢就預左
只係覺得差唔多價錢可以直接買多枝 1635 pz 或者1628 DG DN 去旅行用
(本身影運動多 wide鏡得14GM)
wide用得著買先啦 色盲2470算係副廠旗艦唔失禮
好唔好整塊Nisi Black mist filter 影人像? 各位巴打覺得點?
你純粹想試下咪1/4

但效果類filter用左就影響成張相,冇得返轉頭

你唔肯定個效果岩唔岩自己用就唔建議買
如果有限一筆錢嘅話 我會拎個差價買其他鏡玩
個人覺得2470 有2.8已經夠
上面師兄講得岩 大少少光圈對作品影響唔大
除非你經常光線唔充足情況下影 多半級就真係多半級
ISO雜訊係一個唯一考慮既地方
如果唔係有原廠強迫症我都建議出多支鏡

如果你得一支2470
真心可以入你講果兩支wide鏡
影風景真係差好遠

我係影景為主 影人係副
支1635都好常用 影景有魄力好多
另外或者你可以考慮入定焦大光圈
35 50都係普遍最常用既定焦
定焦有好處就係光圈大都唔算貴 而且夠輕
雖然唔知你玩左幾耐 但我成日建議新入坑朋友買定焦
可以訓練自己去搵角度同行幾步 訓練自己諗多啲點去影
當你影得多定焦就會開始㩒少好多快門
開始識得影你想要既野 而唔係要試好多張先搵到個感覺
真心覺得可以提升技術
如果你想試玩大光圈 定焦係一個好選擇
而且定焦甚至可以去到1.2或者更大都有

以上純屬個人經驗同意見
未必個個師兄都岩用 你可以參考下既

我而家手上有1635 35150 35 50
基本上夠影大部分想影既野
其實仲有其他鏡 但都真係少用啲
ching是咪有興趣,諗住放kenko black mist no.5同星光filter 77mm
咁快買埋16-35
Ching行動力好高
未啊 其實好想買 只係我用緊c記果支
買左MC-11黎用
So far 支T記35 1.4
同支 C記1635 2.8都冇乜問題
對焦唔覺慢 都冇話對唔到焦
唯獨係MF果陣唔會好似原廠同支35150
自動放大俾我方便對焦
不過問題不大
想問吓大家,定焦35gm同55拍event(片同相)夠唔夠做?本身支28-75壞q咗整唔返,使唔使入多支?
咩event唔洗wide鏡都ok. 主力snap 咁好。
用緊a6500 + sigma 1835, 想升級做a7rv + 50 1.4gm, 想問下枝50 1.4係咪仲係預訂緊未有現貨?
是,依家訂3月9優先攞
知唔知幾時截訂sosad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞