[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
14真係好睇點用 20好多情況下都易用好多 變形冇咁勁
啱啱影相無耐 用緊2875 加多支平既20mm 再影多排睇下仲夠唔夠用
肥花上年12月買a7r5送cfa同nitecore副廠電
睇個樣好似好過sido好多
早期我都成日用黎影landscape係之後入咗14先手痕轉埋24 其實可以照留翻黎用都得
過兩日出發去大阪京都
本來諗住帶支T2875II走天涯
依家諗緊帶唔帶埋24GM影景/低光
各位巴打點睇
旅行一般唔會想換鏡 , 除非同囡囡去 , 否則無咩理由帶24gm
巴打講中晒所有野

本來抱住去旅行懶得搞嘅心態諗住攞支變焦算
但係同囡囡去 24GM啲散景真係好firm
或者你咁問自己同身邊人去旅行影她定風景優先?

影女就點都定焦大光圈加塊blackmist , 起碼張圖令你全程保平安先
女人邊識分影得靚就得啦

你睇嘅靚係啲散景/透視/構圖
女人睇嘅係塊面大唔大/條腿夠唔夠長/肥唔肥
我通常都係2875, 廣角就iphone 補算
可以去罪大試下 我覺得bokeh分別幾大
1.2好啲?
平時就影佢居多 去旅行應該50/50
好似都有啲搞頭
反正依家iPhone都有24mm同RAW
起碼唔使硬食Apple啲algorithm
上次拎野去CWB整
順手玩曬兩枝個分別做對比
感覺都係50.2好啲
就咁散景分別唔算好大
係啲波波唔同D
反而對焦個速度真係50.2贏咗
但刀冇兩頭利 50.4賣輕 50.2就著力性能
老左唔想揹咁撚重
import sd card相落ipad既type c hub有無推薦
想要細同輕
無人你理你啲散景呀 你影到我咁矮係咪想死
前幾日心血來潮買咗20-40F2.8加支rs3mini
本身有支35150,以近距離街拍嘅角度來講真係解放左
影唔夠一百張相以上答你唔到住
依兩三日都係每日影十幾張咋

對比支35150對焦冇咁快同準?

今日我幫我啲貓手持錄片,執嗰陣發覺好影咗多close up鏡頭,然後佢跟得唔係好快咁
剛升級
A7IV 比起A7III耗電速度係咪快好多?
係menu 執下setting 1個鐘唔見左1x%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞