[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
55.8 ZA平靚正
發色特別
帶咁多去旅行就2875算啦
我就係由 R4 上 R5
R5無得輸
利申得A74
size 係考慮因素
Samyang日本3000港紙有找
no
講座,車展都有,之後想向wedding發展,仲摸索緊。自己久唔久又會拍吓「微」電影,諗緊補支20g定28200好,又唔夠筆直入晒wide+tele,diu冇錢好撚頭痕,有冇建議(已有35同55)麻煩晒
對唔住都講句,巴打你玩到影event係收費定興趣炸如果係收費攝影師,呢個問題都黎呢度攞意見就好嚇人
興趣興趣講座就有收錢,幫啲細機構影,但唔高pay。自問未夠資格同埋都仲儲緊作品,學緊嘢,搵緊方向
先賺錢後買器材
如果係做event搵到錢
你應該補齊啲zoom鏡先
甚至要買多個body
巴打有冇後悔?

防震、新介面、反芒呢三樣好正

不過佢個 app 過地理資訊依然成日出事
有xt5 索性xt5 +10-24 或者其他super wide zoom , 然後A74+50-400 , 鏡都唔使換 . 2機2鏡cover superwide到tele .
依家Google photos 唔俾用佢Google map estimate location
白痴到爆
我用 Synology Photo
咁多位Ching
想問下A7C搭咩鏡去旅行好?For拍片、影下人像咁
暫時睇中
Sigma 28-70 F2.8
或者
Tamron 28-75 F2.8 G2
Tamron 28-200 F2.8-5.6
之前吹又話a7iv有update 係咪流料嚟
Sony alpha rumor話流左 不過遲啲都會出
見Sony 2070 冇乜人推做旅行鏡,點解嘅?照計焦段重量光圈畫質都好適合
岩岩出個價唔係平
可能好多人已經有原廠副廠standard zoom,有唔少重要補埋ultra wide個段,未必為左wide 4-8mm去買2070
輕便嚟講唔錯
但9000蚊好卻腳 跌到落6字頭就fit晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞