[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
TAMRON去成成買,有7年保
唔知而家仲係唔係

其實我都好想買呢支
不過支鏡好似好重
睇怕又要等年尾先有機出16-35gmii
今日好衝動咁直接出左機同支鏡
係幾重既 但係取捨囉我覺得
我以前用開6D 唔帶支1635都要帶2470同70200
如果用開F4鏡可能又要帶多一兩支定焦大光圈
而家一機一鏡應該都算夠用 最多出多支1635 2.8
單論背囊我就一定輕過以前
就算拎上手用又好 我本身6D+支70200都唔輕

又要光圈大啲 又要焦段夠多 又要平
仲想要佢輕真係難啲

老實對我個人黎講雖然未話點開始用
但以咁多年經驗黎去諗 呢個組合好適合我

每個人要既野都唔同 最緊要岩自己
邊有完美既鏡架 有既話全世界都買一支鏡就夠

所以都係果句 萬鬆啲
俾到啲我需要既野我
我心滿意足架啦
有啲人話佢貴添
但原廠買支好少少咪又係過萬
佢可以一支最少頂兩支 算係咁架啦
Ching,D機今日咩價位
你想知邊部 我問過幾間都係price.com個價
但未必有貨 例如肥花冇晒r5
我指a7r5
前6D用家 , 轉得sony就唔好留戀f EF鏡 , 除非你果幾支係神檯級 , 否則用過原廠個AF之後你根本唔會想駁返D又大又重 又慢 畫質又唔好既舊鏡黎用 .
想玩下400哩個焦段
諗緊哩支50400定100400gm
如果唔理價錢 但在意重量 巴打覺得邊支好
啱呀
最緊要知自己要乜
雖然個焦段好吸引
但我虧佬黎
就算買左肯定少拎出街

恭喜ching買到心水鏡
影多啲靚相
1月中我先係星際入第2set a74同2470gm2
A7iv $142xxx
35gm $79xx
24-70gm $12xxx(唔記得幾多,但係萬2頭)
全一手行

本身唔諗住買35gm,因為本身有24 50gm,但果時佢求我買仲平過35gm二手價最後買
估唔到而家貴晒

但講真,以1月中既存貨量擺到而家2月尾去睇
似係Sony/d鋪扣起貨加價賣多過比人掃

anyway,就算而家加返價,sony d機鏡本來就值而家依d價
35mm咁平
睇你鏡頭配搭有幾多 ,如果方便易上手,咁應該都係50-400 方便d ,始終50mm 起跳,如果本身少接觸tele 計

如果係行山拍攝風景, 一支16-35 加50-400 就完美,二支cover 晒
之前個價嘛 一月果陣都仲係最平
日本嗰邊都加晒價
之前官方都話會加
想知你幾錢出咋
見你呢幾日話要轉會出機
原來price個價格走勢流嫁?
到佢呃咗咁耐
22號已經出咗價錢 $10990
預訂 最早3月9 號拎
咁恭喜上邊巴打
1月每幾個reply都有人出a74 2470gm2都好似無見到咁既價
真 我都係1月出機都無咁平
依個組合真心正
遲下去旅行出埋支70-180 加多支35/50gm就fit哂
邊間咁平望左幾個月都唔覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞