[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (95) 50mm F1.4GM出場

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
美好嘅時光
想問新手上路諗住影product影人影貓為主
間唔中拎去旅行影下相
有冇必要直上ff買a73/a74
定平平地zve10個啲玩住先? 好驚到時想upgrade又蝕一筆
唔拍片
無呀,無屌錯嫁,佢真係好撚煩
共享中國人榮譽
所以乜都關政治事
Product既話apsc有景深優勢
旅行既話輕輕緊要過畫質

有冇人有Peak design 個Everyday Totebag
好似好靚咁
你都未買A1,學咩人講攻頂?
早排係眼鏡post又見到佢
人地問親眼鏡剩係識推介同一間鋪,又係俾人圍屌過街老鼠咁
佢喺個個post都係咁
A73上A74用家表示高光位contrast同顏色都好好多,但好好多意思只係個moon正常返
我覺得A74個mon啲色仲係好唔同
影raw唔會掂,因為可以lightroom果度整返出黎
幾時先有16 35 gm2
就算去旅行啦
原來影product Apsc會好過ff 仲以為ff全方位勝過apsc 睇黎要做多啲功課

如果apsc係應該zve10最好? 我見好多youtube都推薦 但又好似拍片為主咁

去旅行都係諗住一鏡走天涯
拿把牛肉刀當牛油刀都無問題

你去睇商鋪睇人地賣衣/香水etc 呢d 燈箱同海報 , 留意下成張相都好清晰 , 就唔係所謂ff 加大光圈全開

影product 深景深 , 新手計就apsc 會比ff 易d (無咁blur)

你個case 就考慮以下因素 (輕便 / 影人定產品多/多唔多打燈/ 預算 /同埋會唔會屎忽痕想上ff)
巴打你改變唔到環境就不如改變自己

in sony gm we trust
「有錢就買gm , 無錢就儲錢買gm」
「技術不夠,器材搭夠」
「止痕止咳,GM實得」
有creative look 既話IN FL唔錯,再按自己喜好微調下d highlight/shadows etc.可以直出
影product燈先最緊要,咩類型咩size大細多唔多reflection etc
如果你多影細件apsc景深深係有優勢,ff就可以stack解決

去旅行想輕想細咁apsc係首選
我本身諗住50 2.5 睇下睇下又出左1.4
再睇下睇下 同1.2差果少少直接買左1.2
推GM又冇錯 sony啲價就係真係比多少少有更好

用過a74+1.2之後 又覺得都ok
之前用SL配sigma 35 1.4行山真係重到想掉撚左佢入條河到
輕便應該唔係最大考量 都係間唔中先去下旅行
因為影product係想影moody d 個類 類似有啲setup 唔係純白底個類
不過其他器材都係一筆錢 燈 背景紙個啲
同埋如果影動物ff同apsc大唔大分別
見a74個啲有動物 eye af好似好好用咁 但唔知實際係點
我半年前a72上a74,
Eye-af比我想像好用,我養鼠都追到
係機身比較重未慣,影product基本上都係set up重要過器材
想問下有冇師兄 有90 f2.8 macro 鏡,評價如何 謝謝🙏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞