真巴絲一定噴香水 (28)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
好奇一問Le labo門市用唔用到消費券
我之前都係見Inle好多好評,特登去咗黃店試,反而覺得唔太聞到茶味所以買香水親身試就最好
有冇人試過噴完之後身邊人係咁打乞嗤
只係噴一下都係好多人打乞嗤
大家會點應對
我去專門店試 不過無買 太貴了
Liquides Imaginaires Phantasma
請教各巴絲,想問題香港邊度有open testers : Viktor & Rolf **SpiceBom bs**
全線5隻香水?
想知大家會點噴
我成日噴完手腕 後頸 都好似冇乜味
我左右膊頭,如果你著裙可以噴埋腳
如果都仲太淡就噴埋頸
不過夏天都係要lunch time再補噴
想問香港邊度有得試呢個brand?
有冇人知ysl Y edp 夏天啱唔啱用? 我見Fragrantica 話佢夏天超適合用,但係佢Projection 好勁,我驚夏天用會offend 到人
如果大家最近先至買嘅香水,發現生產批次係2018,但又掉咗張單,會唔會大興問罪之師,定係靜鷄鷄,永久black list 咗間鋪?

另外專櫃買咗Givenchy Gent. Society 嘅大家,有冇用個樽身/盒身code,traced 到2002 November?

今年莎莎買過嘅香水,竟然一枝都traced 唔到生產日期(殘念)
bleu de chanel edp好好聞
如果香味正常佢幾時生產真係咁重要?
少人買嘅商業香多數買到嘅都係n年前嘅批次
仲有果啲批次係啲客人自己推斷出嚟
唔係官方解釋嚟
好多時都會出現錯誤
我就覺得冇乜好大興問罪之師

仲有唔係隻隻香水都可以trace 到生產日期
好多細/獨立品牌嘅batch code 都冇被人推斷/破解到
Check 唔到係正常
除非你係買過同一間香水公司嘅香水而之前check 到忽然有一支check 唔到咁就可能有啲怪
但我試過專櫃買嘅大牌香水都可以check 唔到
因為都係果句 啲生產日期只係顧客自己推斷出嚟
唔係咩金科玉律
香港冇得試我係blind buy的,不過呢支台灣幾熱門,好易搵到review同埋啲review都幾accurate
買嘅時候香味正常,唔等於一年後正常喎。話Shelf life 3年太殘酷,樽香水自己保養得好,5yrs+ 仍香味一樣嘅,我仍有七、八支(主要係最大路牌子)。牌子一直唔太出名嘅,五、六年至今已經有怪味,化學味,我都有(當初購買價錢已反映)

一百幾十蚊去超市買食落肚嘢,都望吓生產日期啦,一千幾百起噴上身竟然唔洗?冇人知閒置響貨架香水,鋪頭保養成點(溫度/濕度/避光),直至個客買番屋企一年半載

生產日期要個客人自己推斷靠估出黎,甚至亂咁code 或唔code,本身就係極度on居 & 不負責任

而家期望香水生產年期,可以清清楚楚被搵到,真係金科玉律嚟㗎,甘心做隻快樂無知嘅水魚就除外

* 熟鋪陷阱(幫襯過幾十次):第一二次好均真話你知,保鮮期將會幾時過,唔洗講價,自動減價求售;唔等於幫襯幾十次後,佢仍會咁老實。即場開電話check code,的確係好老土,但應該至少唔會後悔(慘痛教訓)

* 買到2018產期嘅,官方仍未停產,香味仍然ok,合乎預期,一年後唔知

* Chanel Dior RL Polo ...哩啲大牌子,哩兩年買嘅,全部check 生產年期。連上年日本買嘅一堆,全部都trace 到。今年莎莎買嘅四支二三線牌子,冇一支check 到(香味仍ok)
想問大家點睇Frederic Malle L’eau D’hiver同en passant
你噴左咩?
你可以同香水生產商反應
試下email 佢地等佢地改善吓呢個問題
唔洗,市場會自然淘汰啲完全唔理重要細節嘅品牌(當然clientel effect,有啲刻意唔code batch /亂咁code 嘅牌子,係會聚到啲比較蠢,又視錢財如糞土嘅客)
講得好
買左嚟試

勁好用
解決左汗臭問題
L’eau D’hiver 聞過紙 好粉 好cream 唔啱我
又平又好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞