真巴絲一定噴香水 (28)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
price.com 個堆
我都聞左 又唔會話好普通 musk 咁
米味算係比較少用嘅香材
連埋 mimosa 的確係幾 powdery
米同 mimosa 都 last 得幾耐下
Musk 就反而唔出

主題嘅紙 feel 就無咩
Maybe 佢想營造紙嘅製作過程? 紙漿之類嗰啲卦
Feel 到佢想 refer 返東亞嘅 culture
呢個 vibe 又真係做到嘅

Anyway 唔中意米味 唔會考慮
FM the moon,the night
呢啲極端case真係用好多real oud
價錢都反映到,
但其實out come 效果就好似飲一千蚊同幾萬蚊嘅紅酒咁
95分定99分
噴錢,噴生活態度上身

大部份流通量高嘅名牌香水
講緊retail 2-3k樓下嘅
都只係象徵式用微量real oud
主力都係用番 啲synthetic base

cypriol,papyrus,patchouli,guaiac wood
都contribute 接近oud嘅味
再經調配後就極相似
好似firmennich咁,都produce好多呢啲oud base

有啲high quality 嘅real oud有時對皮膚仲irritant d,而且仲係天價
點解話Cedarwood唔啱夏天?
Ferrari Cedar Essence 香得黎唔搶吖(有行入杉木林感覺)
唔止Oud,仲有Sandalwood

真料買少見少
有冇人知MEMO香水 專門店賣幾錢
新手仔,想問下如果做野會流汗,但又唔想太濃味,想有D木香,有邊款可以推薦呀
汗味大唔大?汗味會混合香水味,有機會會變到超嘔心,建議用止汗劑算。如果要用都係用海洋調會好d, 例如:versace pour homme
一定要木調就用超淡既, 例如:Le Labo gaiac 10
其實cedarwood 本身係好light好啱香港夏天用,聞下Byredo super cedar就知
大愛super cedar 佢對我來講係夜晚出去蒲身披戰衣嘅味道
Terre正到傻 我係女肯定追住黎索
Btw太後生噴就爭咁啲
平時返工都係噴super cedar
Chanel嘅話揀 Allure homme sport eau extreme 定係 Edition blanche
有隻K 字頭好正
咸咸地有啲礦物味
ex 一年四季都啱用
個樣老積得唔得btw 已買
點睇H24?
呢隻門市有冇edp可以試
買咗Le Labo 13 同 33..

13好正呀
應該有掛 我盲買左
我門市買嘢+登記埋就有,但係平時買嘢無discount無儲分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞