真巴絲一定噴香水 (28)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
聞左aesop 黎緊出支新香水
同之前果啲好唔同
好powdery 聞耐左有啲暈
我就係買左chanel 先 之後再買dior
但而家長用Dior
因為bleu de Chanel 有時兩三個鐘就散哂陣味
但Dior留到一日
chanel 人地送

dior 好似好d 咁,edt 係咪最好

水貨好似唔洗700?
Technically 要copy到8-9成even98-99%都係可以
本身香水成本極端情況可以係價錢嘅百份之一

只不過其他成本去曬營造專貴品牌形象,請perfumer,打造旗艦店,紙板SA之類

你追求性價比實抵玩,
大把showering gel aftershave 香味都係咁Derive 出嚟

但你要買個樽嚟影上ig,放係自己個位當眼處,或者充大頭show off就另計

要知道大部分人買奢侈品嘅原意都係咁
最極端例子應該係 Initio Oud for Greatness vs Lattafa Oud for Glory

幾個達人都話Clone 像真度過九成,價錢相距差好遠

隻clone 我搵唔到,邊度有賣?

IG 充大頭?咪玩,香水從來都係自索自high物品黎(過咗發育期好耐),aftershave 通常滿足唔到需要,太簡單太悶
放心

只會愈買愈多
可以去門市試左3隻先 試岩先再買
新手想請教下,如果想搵洗衣液/爽身粉香
Clean cool/warm cotton 係咪一個好選擇?
Warm cotton真係exactly洗衣粉味
Chanel 睇你買咩濃度 EDP 我留香有6-8個鐘
Dior Sauvage EDT EDP都係痴線地留10個鐘
呢啲真係睇人
我 BDC Edt 6-8 hrs
Edp 4-6 hrs
Dior sauvage edt 6-8 hrs
送嗰枝sauvage edp未試
點睇hermas terre 同 H24
利申 已買純粹問下意見
price.com 個d 係咪無現貨
Dior Sauvage: aftertaste 堅正,望真啲至知係......
Bdc edp 4-6hrs
Btw 門市訂左支Ysl y 兩個月都未有通知
完全聞唔到味喎ching
買完覺得嘥錢
係 冇問題 好正
Chanel edimbourg 好香
聞完之後就知原來雪松木係我本命
可惜係edt 留香好短
新手,係咪官方以外既平價都好大機假
俾啲例子嚟先得就咁講點知
去左聞diptyque papier, 就係好普通麝香+Powder, 可以慳返
人夾人
勁香(我自己聞到
其他聞到既都會覺得個香味好特別
但真係。。。唔係個個聞到

你買左無用到?平賣俾我吧
查實衣加買到聲稱有Oud成份嘅香水,係咪多數並非真Oud?還是係synthetic Oud?Agarwood = Oud?

有啲名不經傳牌子反而試過幾啱味,今日買開嘢順手入咗件(Franck Olivier Oud Touch EDP)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞