真巴絲一定噴香水 (28)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
勁鍾意狐狸同山羊
前兩日試左
噴左上身 唔駛半個鐘隻味我自己覺得同another 13一樣味
聞紙
覺得唔怕‘攻’親人
連個系列背後嘅概念都唔google
就直接屌人取悅中國人marketing 定位係咩玩法
好無營養
以為好woody 但其實冇乜
我剩係試過盲買咗返來噴完諗起阿媽用過嘅淺粉紅色樽narciso rodriguez for her,比過幾次機會佢,次次噴都係諗起阿媽,之後賣咗
嗯我應該fact check先 如果你buy佢哋背後作嘅故事 你咪買佢啲香水囉 英國人佢哋望到啲咁撚on9嘅concept一定笑出聲 所謂嘅英倫文化
覺得要噴上身先試到支香水 噴落紙個感覺好麻麻
但上身就唔同哂
呢枝邊到有?有興趣想試
上次比支Fleur de Peau sample個fd試佢都話中後調似印度味,香水呢味野個個聞都唔同
我都想買,但睇d人話麻麻
有email,可以過去拎2mL試用裝
試過上身,聞落去舒服好,但記憶點唔太大
好彩你提一提先發現佢有寄Email嚟我成日都以為要買野先會送2ml裝
同埋知唔知佢隻5ml裝係唔係左邊100ml咁嘅樣
陣米香幾過癮
但留香時間好短 在我身上3個鐘左右就完
平時有用Diptyque 支無花果edt 可以留到5個鐘左右
想買P記牛頭
又想買Oud nude
試過上身都中意嘅就衝啦
自己無知就咪撚拖埋英國人落水
大家有冇試過係旋轉拍賣間spiltscents買野,見佢好多原價就勁平既冷門brand (berdoues,lattafa)嗰啲,心喐喐想買嚟試下
個人意見😘
買過Eccentric Molecules 同Imaginary Authors
我之前聞過samples 唔係假貨 但賣家唔會透露貨源
你最後嗰個已經唔係個人意見又concept又英倫文化,九五搭八
你聽唔明係你嘅問題 premium pricing但係賣嘅香水市場上有好多更平嘅香水取代 毫無特色 marketing作啲故仔cliche 無厘頭 啲乜尻侯爵同埋侯爵夫人嘅故事 賣緊嘅咪就係佢啲英倫文化比啲冇腦嘅有錢人囉 香水嘅成本價$100都唔知有冇 你想用$1500買呢啲所謂高級嘅牌子 隨你便
我係snobbish 依然係我嘅個人意見
買過兩枝full bottle
佢平過專櫃但有啲唔係真係特別平
但貨係真嘅,到貨時間唔會快囉不過
玩成本論咁你生存唔到咖喎
香水呢啲 unnecessary goods 係 mark up 咁多咖啦
淨係識用成本黎計其實你唔好入黎啦

Anyway 平替還平替
手緊嗰時買黎頂住先都無可厚非
但平替係永遠都取代唔到你原本想要嗰支
夠竟你煩撚完未?
每枝香水都係get inspired by個角色身份
俾啲客易啲認出邊款啱自己

無論係調香嘅過程同配搭都係set好曬
唔會突然因為當造植物品質唔好而影響香味

依啲係平價香水可以做到嘅?平價香水往往只能抄精品陣味 唔會比貴嘅多原創性 不如你搵一隻平香水可以做到好聞嘅皮革同whiskey味?

反觀依家買香水返嚟嘅主要都係要嚟收藏
樽身設計同背後概念當然重要啦

買香水都要用成本論其實你on唔on9啲?
出得依個價姐係有人買
你覺得貴唔抵係因為你唔係target customer
但你無資格judge人傻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞