真巴絲一定噴香水 (28)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
要抵玩嘅去 Zara 逐隻試睇下邊隻啱啦

再唔係你收窄範圍先
想要咩味
想要 last 幾耐
咁空泛好難比到啲實質意見你
都係 Tom Ford 但係$1000樓下Ombré leather
係有少少甜嘅皮革味 前調有啲花香
不過持唔持久同你噴喺邊都有關 容易磨擦嘅地方 例如手腕同領口位 或者皮膚乾 真係好快就無味
有冇人覺得平嘅男用香水都有啲廉價嘅止汗劑味 好似中學喺PE堂成日會聞到嘅味 街道時不時都會聞到呢陣味 我又講唔出係咩 (musky/fougere味?)
我覺得牧羊少年好似nivea某枝男用止汗劑
Penhaligion’s 啲香水真係on9 我買咗盒sample set 全部都好商業化 又貴 同埋佢啲取悅中国人嘅marketing 搞埋曬咩十二生肖頭像 我真係唔鍾意
有冇人用過Christian Dior La Colle Noire?
有fd送過香水辦俾我 都幾香 心郁郁想買
想睇下有冇評價
買Guerlain
我都想知 未有時間去試
GAIAC 10真係好好聞 但真係好貴
我都係慳住慳住咁噴 想問有冇巴絲打有類似嘅味推薦
好似有鹿 貓 同雀仔喎
真係為咗中國人出咩?

不過獸首真係嘛嘛 反而鍾意蒸汽浴Savoy Steam
買幾支sample 都好平姐
又或者識大戶朋友叫佢分裝比你

反正過一排就會想要新歡
利申冇一支香水用多過10ml
Portraits 系列最初嗰4支係鹿、豹、狗同狐狸,再嚟嘅係孔雀獅子鷹同貓,講緊嘅故事係佢哋每一個角色都係扮演緊英國上流貴族嘅生活,真心唔知同中蝈12生肖有咩關係

同埋唔知你對商業化嘅定義係點,至少對我黎講Penhaligon’s冇大多數商業香既化工感,比較refine、有層次同埋好易着,唯一可以認同你既只有貴
香港係咪得離境區先有prada l'homme?一試難忘
但我見carousell有人放50ml $528 唔知真定假
過一排就要新歡 窮撚要唔起
Empressa 根本係抄 Coco Mademoiselle, Quercus 同ck one 一樣味, 仲有其他平平無常嘅味我就唔多講, 價錢到$1500依然係毫無新意我就覺得係商業化, Serge Lutens, James Heeley, The Different Company等嘅offering更加標奇立異, 佢哋嘅創意先係我肯用高價買嘅嘢。不過香水咁主觀嘅嘢, 我覺得最重要係要用自己嘅感官判斷可以express自己嘅香水, 人哋認唔認同真係唔重要。

同埋sorry佢啲頭像香水蓋我冇fact check, 不過望落去依然柒
咁對於香水嘅感受又真係每個人都唔同嘅,有人覺得Penhaligons 好悶,我就覺得佢優雅又好着,好似Zoologist , Beaufort London咁夠晒標奇立異夠晒藝術性,但根本着唔到出街,其實對我嚟講都係一種浪費

BTW Serge Lutens 啲香好化工,不了
屌咪,今日噴lazy sunday morning,俾人話似止汗濟,印度巴基味
浸味係幾特別鍾意嘅人好鍾意
唔鍾意嘅人好唔鍾意
bleu de chanel
點會完全唔似wo
週圍都係
Versace Dylan blue 同 Versace Eros有冇巴絲噴過
真啊你話YSL Y,sauvage似印度味都講得去,lazy sunday morning 竟然俾人話似。。。。
Eros去到後面雲呢拿味太重,我覺得有啲太甜,太大陣脂粉味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞