真巴絲一定噴香水 (28)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
你噴幾多下 我嚟講last到6-7個鐘
上次噴多幾下同事即刻話我轉左香水同時話臭
但都係食完飯就聞唔到
係邊一層,我算成日行過,都唔覺眼有香水舖頭
1樓有好多檔仔,有幾間都係local fragrance brand
呢支喺我身上真係有臭狐味建議最好問多幾個人睇下臭係咩臭,同埋如果offend到人我就盡量唔會喺office用
可摸耳講吓成份/前中基本notes?
想問diptyque嘅sens邊度買會平啲,我見黃店無賣。
正確係五種至啱

https://youtu.be/Y3sDKsjSKvA
佢有六款可以試,佢啲香水主要都係偏簡單舒服、平易近人啲嘅風格,詳細嘅notes可以睇返佢官網,我自己聞完嘅感受係咁:

Spring:經典嘅茉莉花茶,花味唔會太濃,但係後面有少少唔知係musk定係白花吲哚嘅臭味

Summer:少少greengreen哋,之後主要係清清哋嘅,唔甜嘅桃味

Autumn:好撚似aesop嘅hwyl,好乾燥冷冽嘅木味

Winter:top notes有啲似bently for man absolute,後面主要係木味

Day:一開始嘅係白花葉,之後主要係清香嘅白蘭花

Night:好smooth,好易接受嘅皮革,後面再加埋少少甜嘅安息香,好warm嘅感覺

啲performance我未試,但係感覺last得唔太耐,projection就係唔太offensive嗰種,值得一提嘅係個噴頭好正,好過唔少niche brand
消費卷大家諗住入手咩香水
有間網店有賣, 不過老闆玩小紅書, 咁你知咩佢背景啦,
一就上selfridges買, 同人夾運費
autumn呢支有興趣, aesop香水基本上我都鍾意, 只係太貴買唔落水, 有替代品的話唔介意試
Aesop啲香水我都係大部分都鍾意,不過真係好貴,所以淨係買咗枝rozu
想試pink me up
Neroli outrenoir
Musk therapy
4711 白桃芫荽夏天試d平平哋嘅古怪野
剩低用嚟搭車
口味特別
最後都係買咗oud nude無錢了
Diptyque 紙墨之水好正好乾淨
有冇人試過diptyque隻紙之水 新出勁有興趣,但又未得閒落門市試
入咗手枝H24
之前借咗frd嗰枝嚟試玩咗日 正到仆街
好期待聽日返工
的確係 頭先入去試 但 維持時間好短

買咗呢款日日噴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞