蟻俠與黃蜂女:量子狂熱 Antman 3 劇透討論區 (2)

718 回覆
15 Like 4 Dislike
我覺得正常 米高當年冇諗過一定可以係量子世界搵得番老婆
Kang係最聰明既人既後代
咁好歹都出現過,所以都幾期待MCU會點扭橋
我覺得好難話一定要扭,因為平行宇宙可以完全無視,三個蜘蛛俠就算平行時空就算年紀背景同演員都係完全唔同,如果佢完全搵唔同嘅演員去演都唔見得有咩問題

我諗無論《變種特攻》定係《神奇四俠》佢哋都會想揀啲後生演員,因為佢哋會撐住MCU一段時間,當然呢啲演員回歸客串都係有可能嘅
你啱呀,我既扭橋係指佢地點交代康既身世咁解姐
因為好明顯康係擁有我所講嗰D科技呀嗎
偷襲無甲嘅tony,wm同falcon
鷹眼同bw呢d特工肯定打唔贏
套戲出完冇乜聲氣係咪即係又GG左
我覺得套戲既劇情老土但穩陣,唔算突出同埋未帶到康既氣勢出黎
黃絲蟻
神奇先生佢祖先
由奸轉忠開始尷
真心白痴 吹太大
咩殺雷神又 開頭郁手指㩒屌蟻俠
去到最後弱到同Iron man冇分別

啲𡃁冇特色都算
又吹到成個議會怕撚左佢 只可以放逐
但條友連復仇者入面偏弱一蟻俠都打唔贏
連帶搞到 feel唔到議會有幾大威脅

聰明又show唔到
屌你征服個爛鬼量子領域 三十年都仲有咁多反對派
臨尾見到蟻俠殺到係諗住著草唔係打
自己落場又唔夠砌 殺𡃁就叻 打蟻俠啲水槍都唔想提

臨尾仲要俾啲蟻同魔多客搞掂
魔多客唔知做乜都唔提
隻揪當普通人廢事提

屌你講到咁勁 都唔係想話要對冧男主
是但對冧一條蟻俠入面嘅主要角色都好啊
再唔係起碼打到斷手斷腳呢啲基本啦
屌你全部皮外傷 好似同頭兩集啲反派一樣level
唔係唔得 咁你一開始唔好吹到咁勁啊嘛

Thanos一出黎已經show隻揪玩玩下贏到hulk
為達目的要脅洛基 差啲雷神個頭都打爆
你要脅蟻俠 同佢個女做咩啊?
係90度調轉個人? 屌你而家玩機動遊戲啊?

總之呢個反派塑造好差 唔明啲人點解話反派做得好
白變黑
其實量子世界係咪一個縮到自己身體好細先入到嘅世界?

定理解做第二個次元?
你當佢有未來科技嘅凱撒大帝同係神奇先生後代智力高 但我記得細個睇過卡通片又係比antman 召喚曱甴打贏
個故事係唔錯 比起第4階段
但都有啲唔太合理嘅位
例如戰士康嘅強大 塑造完後期就太乏力
打卒仔太屈 打主角就無啦啦弱左
除非你有理由講蟻俠做咗啲野去削弱佢 但無
令人想像唔到佢恐怖嘅一面

跟住一群蟻進攻 康反而只守不攻 開始轉弱就奇怪左
可能佢地唔想殺蟻(?)
其次帶走左康
應該要拍多一part係康打贏群蟻 再逃跑去頂層
好過所有野好突然出現係一個場景

接住就係所有野都太過明顯
企向一個特定位置去鋪完場
康根本無必要將蟻俠壓向核心
同一次錯誤犯兩次就唔合理

而且好少描述康嘅心理 反而係一路啲人講到佢極差
但其實康做嘅野又唔係絕對嘅惡
佢嘅惡只係想出返去
仲可以同人做妥協 亦未睇到佢反口一面

雖然講到咁 都好過之前DS2 黑豹2 雷神4
係,正正常常P1,P2時期嘅MCU電影
所以盲反個班都舉唔到例子點唔好睇法
無d好突兀嘅左膠元素睇得幾舒服
但笑位無1,2集咁多

奸角塑造好差,又唔勁又係為奸而奸咁
加幾句對白比如
自己困左喺量子世界無材料打造超高科技武器先廢
外面d kang會不停征服無限嘅多元宇宙世界,會不停有生命犧牲
自己出去要打造TVA阻止呢件事,長痛不如短痛
俾一兩分鐘對白都可以包返個底啦
岩岩睇完
對比thanos果種絕望級大佬既氣勢
kang的確弱左d,唔係好俾到佢有幾屈機俾你睇
阿女真係好靚,不過演技要磨練下
咁多蟻衝過去佢得支鐳射炮都射唔晒,又無AOE範圍技

不過犯駁位都好多
d兵仲廢過白兵,幾個人去押犯都可以俾人走甩,仲要唔係一次
最尾康件甲都爛左,帶埋佢一齊出去都打得死佢啦
傳送門跳出黎一人一刀都搞掂
應該贏到TVA啲垃圾
d卒真係好撚渣
廢到一個點,用左成30年時間整隊咁既野出黎諗住征服?
咪撚玩啦伍寶
今集
我以為自己睇緊進擊的巨人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞