蟻俠與黃蜂女:量子狂熱 Antman 3 劇透討論區 (2)

718 回覆
15 Like 4 Dislike

lm
巨大化antman其實同hulk係咪差唔多戰力?
想逼呀女含撚
大Cassie 同 細Cassie 個feel好唔同
一開頭未代入到佢係Cassie
補充翻上個Post
有巴打問套戲係咪用綠幕反而比其他巴打笑
其實唔係淨係得「綠幕」先係特效

係因為雷神4開始已經用咗新技術
不過黑豹2拍嘅時候就冇用,
所以問今集係用咩技術其實係好正常

當然有某啲位應該都會用綠幕去做
但係今集Antman名義上都係用新技術去拍攝

但其實詳細可以睇下呢個post

在《Thor: Love and Thunder》最新幕後製作特輯中,細心留意這一幕,可以看到劇組是利用了StageCraft 虛擬製作設備拍攝電影。

這套設備是《Iron Man》導演Jon Favreau 為籌備拍攝《The Mandalorian》的時候,與全球最頂尖視覺特效公司ILM 共同研發。由一千多塊LED 屏幕拼砌組成一個名為「The Volume」的巨大螢幕,配合Unreal Engine 的使用,螢幕可以根據攝影機的移動顯示相對的畫面和光影效果。

The Volume 突破了以往使用綠幕的限制,演員不再需要憑想像力去幻想場景,環形螢幕可以令演員有著沉浸式的體驗,而實時投射的虛擬背景亦有助導演和攝影師可以即時看到拍攝效果。

以第一套使用The Volume 的大製作電影《The Batman》為例,戲中Batman 和Selina 在天台見面的一幕,背景是日落時分的Gotham。導演Matt Reeves 曾經表示如果這一幕是實地拍攝,基本上是沒有可能做到。但得益於The Volume,他們可以「凍結」這個日落時分,最後只用了三天便完成拍攝。

《Thor: Love and Thunder》會是Marvel 首套使用The Volume 拍攝的電影。

以你平時嘅喜好
呢句你應該返蟻俠1嘅post講
lm
好波,多謝你
建議加番上個PO Pin左果段解釋Kang既cm
基本上掃場破壞力驚人,如果套甲再可以勁啲擋激光
變形俠醫冇特定時限,同埋有自癒因子,所以唔可以咁計

蟻俠係將物理特性不按比例幾何級數倍增(雖然現實中按比例倍增都應該做唔到),所以無論攻擊防禦都強咗好多,只係佢視乎使用者體能有時限。

《無限可能:假如⋯?》入面黃蜂女變成喪屍後可以維持巨型好長時間,除咗體能之外或者可能都要睇維生指數支唔支持到。
好似依家大片都係用依個技術
遲啲用埋ai 出圖後期應該仲快
BTW
上個post大家討論嘅時序
其實我係有啲唔同意

引發到戰爭係因為有其他版本嘅Kang唔係好人
He who remains贏咗之後冇必要毀滅其他時間線,如果唔係同其他壞Kang冇咩分別

同埋佢係對白入面明顯有講到,
佢係將以前嘅主時間線抽咗出嚟,再預防有新支線發生
所以我自己理解係He who remains將所謂嘅神聖時間線自己隔離咗
但其他時間線都依然存在,只係令出面嘅世界搞唔到神聖時間線

有錯請指證
如果唔完全毀滅時間線 一個baby Kang 都可以誕生無數個可能性嘅Kang
然後Kang會生生不息 殺之不盡
所以 He who remains 一直用佢隻寵物 吞噬緊新誕生嘅時間分支
令到只係得自己一個時間線
He who remains 只係相對而言冇咁邪惡 殺人+阻止誕生Kang 佢從不手軟
其他時間線應該唔存在 其他Kang有同佢一樣嘅科技水平 如果唔殺哂
即使抽咗自己嗰條匿埋 都有可能性比其他征服kang搵到 佢哋實有方法搞到自己
He who remains 應該係殺最多 因為佢要毀滅哂所有時間線嘅人口
而一個普通嘅多元宇宙戰爭 即使cover哂九成面積 都唔會死咁多人
我理解係咁
屌佢個康講到幾勁幾勁,殺幾多avenger
最後打兵仔就勁,死光炮咁
一打主角就變水槍仔,射極都冇事
定係主角件杉仔勁到+防9999?
以前飲開 Janet嘅奶奶 留低嘅壞習慣?
嗰幾年佢地兩個即使冇搞過 都可能啜過
畢竟孤男寡女 Janet 自己又 had a need
冇可能留低Kang咁man嘅大漢唔搞 忍到後面先去搞個唔係人嘅人型生物?
Cls
loki season 1有講he who remains cut走其他時間線 咁先可以預知未來
就係呢種另類綠幕新技術睇落假過CG
大螢幕成本平過cg,效果更加差
有無人覺得cassie似范冰冰
其實係靚
假嗰啲係再另外加
即係其實個底做好咗,但面嗰浸就做到勁垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞