蟻俠與黃蜂女:量子狂熱 Antman 3 劇透討論區 (2)

718 回覆
15 Like 4 Dislike
其實有冇解釋佢地一開波部機點解吸晒佢地入quantum realm?
點解老母話唔可以向下面傳信息??
利申:冇睇第二集
完全唔帶任何期望入場
無驚喜亦無失望

phase4開始除咗nwh有驚喜同ds2真係垃圾到嬲
其他套套都係咁上下
話好差又唔係
但就永遠都有啲奇怪嘅甩轆位

角色強度失衡
反派無說服力
成日都想sell溫情但係俗得濟
睇到半路覺得阿媽應該要做主角
但marvel要鋪新avengers
Cassie同scott d互動都還好
但兩條線溝淡左套戲最尾變左又唔係講kang
又唔係講lang兩父女

Pym一家三口又唔係好知咩定位
阿媽cast way 30年完全冇提起係一個點嘅概念
多數係想保護阿媽想佢唔洗諗起嘅姐
但係一邊evangeline lily嫌佢阿媽唔講
一邊hank pym除左move along之外又冇調解 反而間唔中企喺個女果邊
好似完全冇咩Chemistry咁

阿媽同kang果段有啲loki feel 相對好睇
想同多啲佢地

Scott對個女嘅內疚好可愛 但套戲唔係關於呢件事
愈後愈感覺夾硬黎 佢地應該係b線唔係a

同埋套戲應該圍繞/或者有嘗試圍繞abandonment去講
janet之於kang同quantum world 姐係scott之於cassie
不過出黎個效果 好似冇乜feel

另外
Kang同cassie段speech都幾求其 但好似講左野
光頭佬唔知係咪supposed搞笑
啲特技愈黎愈冇設計 初頭有啲star wars有啲rick and morty咁幾好 睇到kang開炮就想嘆氣 好悶嘅能力
Kathryn newton同michelle pfeifer 好正

另外又唔係好明
Time似乎係一個地方/物體多過一個流動嘅概念
但點解kang都會話there is no time
tong stark係山洞整左件ironman suit
cassie係地下室整左個quantum radar
講錯左啲乜
想問康有咁多個變體係咪,因為佢可以穿梭唔同宇宙,所以每個宇宙既康都去左同一個空間開會?
黃蜂女明明上集係主角 今集為左硬捧佢個女 變左路人咁
個演員都冇咩心機繼續做完全冇左上兩集d火花
新英雄個個能力屌打舊人

Shuri 仲聰明過Bruce banner
She Hulk 啱啱得到能力 已經可以控制自己 同hulk隻揪不相伯仲
Ironheart 得個車房已經 整到vibranium 探測器
仲要整埋arc reactor
Thor 個女直接拎storm breaker

得Kate bishop 同黑人隊長叫合理
呢個只係一個戰士型康
最終大boss康未出現
因為入邊有kang係度 一直想走返出黎但無能力
send msg落去會俾人反追蹤 吸左佢地入黎
我估係咁
kang可以穿梭多元宇宙 所以普通人對time既概念對佢黎講無意思
Cassie係base on佢老豆research啲notes
Evangeline Lilly長頭髮靚好多
老Antman 大把support
你估真係普通地下室咩….
中段開始完全係star wars
最後大戰果位直頭照抄
個老母做乜鳩
成日懶神秘咁,好似做撚過咩仆街嘢咁,但其實係無乜特別,又話喺入面30年過得好痛苦,但入面仲多姿多彩
我覺得係Hulk 弱化得太緊要。avg 1 一拳打爆大怪,she hulk 入面被部車撞會退後
因為溝咗Bruce
傳msg間接開左個通道
之後俾人拉左落去
老公戴綠帽者
套戲完全體會唔到蟻人同條女係二父女,似小情人多啲
咪話救左kang累死左好多人 抗爭時期又帶左好多人去死
不過係喺off screen發生
會唔入面個時間流動唔一樣
老母同Boss扑咗幾次野就被救返出現實世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞