蟻俠與黃蜂女:量子狂熱 Antman 3 劇透討論區 (2)

718 回覆
15 Like 4 Dislike
雖然好多人鬧bp2 但bp 2描寫水底人個世界觀好過量子世界先

Antman 今集正正常常7分啦認真 今集比我感覺係差版嘅thor 3

今集其實好似thor 3,但又做唔到佢個種效果:

1. 去另一個國度,但個世界觀thor 3做得完善好多

2.想寫個勁反派,但寫hela 好過個kang好多 呢套戲最差係antman加黃蜂女竟然打得敗kang ,雷神buff完都打唔贏hela 個效果先做到個種威脅

其實thor 3真係好好睇 點解thor 4會搞成咁
應該流出後有改過結局,之前有傳話準備上映幾十日前
先補拍返Paul Rudd 最後喺街行嗰段
Thor 3係唔計
MCU大堆頭嗰啲CA3, A3, A4最好睇嗰套嚟

有笑有淚 又有意思
E.g
1. God of Thunder唔係God of Hammer

2. Asgard is not a place. Asgard is the people.

3. 兄弟搭lift 段對話同埋反將Loki一軍
Life is about change and growth

如果單計英雄個人電影,
我心目中嘅排名只係低過NWH

淨係計個人Trilogy 來講
SM>CA>IM=Antman>Thor

Thor 畀2,4拖到太低
真正係將寶石打破次元
Multiverse呢條橋其實真係唔值得玩咁多套戲

拍咁多套得endgame同no way home好睇
No way home其實都係主要靠呢個系列reboot過兩次有三代角色,劇情都唔係特別吸引
個quantum realm世界好似星戰套落去咁

D騎呢生物同服裝好有星期影子
成套戲最大驚喜係見到bill Murray
入場前都唔知佢有份
個場好似冇乜反應咁 心諗我係咪真係同時代脫節
睇返第一集Cassie個演員近照
明白點解要換演員
細個超得意又精靈,依家路人樣

新呢個幾靚,但個角色真係寫得好平面,幾靚都冇用
如果佢最後結局改做:
量子部落打唔贏要撤退,然後蟻俠本身走得,但係要阻止康所以破壞咗個傳送引擎,然後岳父岳母救走佢之後,蟻俠一家參加量子領域反抗軍。咁會唔會更加有絕望感?

第一個彩蛋就係話鷲哥收到啲蟻嘅信號,原來啲蟻已經建立高科技文明,代表反攻嘅時機已到。第二個就係蟻文明收到主世界十環訊號,永恒族已經集合一齊,面對住另一個康。咁會唔會撻返著少少復仇者味?

而家好似bbq咁,康開會感覺好遙遠。
佢用到咩 肉體都係人類啫
比想像中好睇

之前覺得antman系列一直都係小人物故事
要係眾星雲集既大作中先會有搶鏡位

來到系列第三集 感覺就係穩定輸出
如果對比對上雷神同奇異

就覺得簡直係好太多啦
所以話網上啲專家評分冇乜參考價值
Eternals都唔知點解Critics唔like
比卡超條囡同ant man團隊完全唔夾
十環勁過寶石
最正係thor 3 雷神終於大個仔唔俾細佬fake
呢套一定好撚過奇異2 先
起碼好睇過黑豹2
本身預應該係黑豹2有大戰場面,估唔到反而係蟻俠3度見到
其實唔駛搞咁多嘢,總之antman 留低左響入面,同時kang 大軍開始左行動,直接駁去A5集結戰力已經夠,點睇都似係今次MCU 重整完改橋,唔想太快落Kang Dynasty,想重新計劃過條線
Kang 個演員話 呢個kang 只係好打啲嘅一個 唔係最主要嗰個
比人話係換左endgame果個
條女比換左都無通知,
而且marvel都同果個簽左幾部約
電影暫時未表現到好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞