蟻俠與黃蜂女:量子狂熱 Antman 3 劇透討論區 (2)

718 回覆
15 Like 4 Dislike
其實睇返Thor 4製作特輯先再講,我講嗰啲都係演員同導演嘅訪問內容

之後再對比阿凡達,女主角直頭帶頭套同綠幕,拍完幾年都冇睇過套戲,做戲嗰陣有時都唔知俾咩反應

依家Disney啲戲係IMAX,邊啲係綠幕,邊啲係LED,係超明顯,其實好大程度上係製作時間同金錢都少

今套戲嘅核突場境連台灣人都分到⋯⋯
依個真,no way home冇咗willem同前代兩位,基本上連故事都唔得,尤其弱化DS,可以中trap成半日已經係死罪

同龍珠超一樣,魔童call神龍,直接叫神龍搵孫悟空就得,只係為出figure而拖(最尾佢都自嘲)。成套戲Heroes化,又係sell情懷
Creed版Kang
喜歡赤手空拳同人打
佢電影自稱征服者

但演員訪問 演個個話自己係做緊「戰士」康,未係最勁個個
依個係最廢 俾其他自己放逐嘅弱智仔嚟咋嘛
肯定唔係最廢囉
當佢地實力差唔多,議會果度幾千個康係度,點嬴
tva果個應該係最勁既,但又俾loki收左皮,即係又可能唔係征服者康
就係廢嘅先冇得留喺議會
How many holes do you have?
根據我既了解
議會果班係想一齊統治既康
而某d個體想消滅其他康做唯一就會俾其他康殺/放逐
所以放逐果個唔係因為佢廢,而係因為佢想收其他人皮先俾其他既自己搞
本身見到套戲評分唔高,睇之前個期望都set 低咗。睇完之後覺得都值得一看。同埋我主要都係想睇下佢個女,幾靚女但戲真係一般

講返套戲,套戲既畫面同劇情就好似幾套戲既野撈埋一齊咁。套戲既笑位都相對以前小咗,但係咸gag好似多咗

由拎坐騎個到開始已經覺得個風格好star war,屌去到最後個基地真係成個帝國咁既基地。最終大戰啲人衝去打康個到個畫面又好似挑戰者一號最後大戰咁。蟻俠變巨人個到又好似進擊的巨人咁講真係大雜燴咁。
其實marvel set呢套戲反派係康個用途係邊,仲要set到咁廢 之後avg56又係打康
Time dilation, interstellar咁
其實真係唔係好明你想表達d乜
Thor係有用stagecraft而Avatar冇
Thor俾人話bad cg
而Avatar係差唔多嬴晒所VFX awards
演員俾咩反應同套戲嘅質素係irrelevant
喺度講講IMAX
IMAX其實同普通cam嘅分別只係個aspect ratio
IMAX係高d,所以人地成日話你會「睇多d」
但係實際上個image output同pixel density係一樣
都係2K
所以唔存在咩「依家Disney啲戲係IMAX,邊啲係綠幕,邊啲係LED,係超明顯」
如果講視覺上嘅分別
IMAX個screen多數比較暗,特別係3D
所以IMAX反而比較難睇到d flaws
再講返製作時間同金錢
都係嗰句啦,喺post-production慳咗
又咪喺pre-production度洗返凸
對我嚟講Stagecraft只係gimmick
除非到咗有一日,d導演喺開拍前已經知自己想要咩
但係可以同你講,我做咗VFX咁耐基本上未遇過
Audience source 其實都有84分
電影logic,一日未講遺言都未死
What if 明明玩得幾好
後段能力嚴重弱化

前面用原力輕鬆將人彈開/揸實

後尾連啲蟻都搞唔掂
導演:喺Creed練咗咁耐,今次打戲我煮重你米呀,有分半鐘拳頭交俾你演

Paul Rudd:
因為呢個Kang係廢版Kang
Council of Kang 會多好多同一定強好多

不過呢個Kang 係真係咋咗啲
其實劇本改一改 加多一個好康 去幫蟻俠手 最後兩個康同歸於盡 仲合理

其實個宇宙有成千上萬個壞康
點解唔可以多幾個好康
同埋佢係被流放去量子領域 應該會大大減弱佢嘅能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞