True Wireless真無線耳機討論 (68)

997 回覆
8 Like 1 Dislike
Xm4唔用原廠耳綿anc廢一半有多
準備比錢果陣冇左
真係要手快
Twx9個盒係好靚,實體按鍵好容易誤觸
但調音我唔太識欣賞,可能聽開dg,要勁bass
不過轉左clear voice mode 聽人聲覺得幾好
但係我轉左final type e 套
原裝anc 隔唔到低頻噪音,巴士上好嘈
隻耳機轉吓耳膠加調音都幾多嘢玩
呢排試咗3款耳機
分別係xm4, linkbuds S 同mtw3

XM4 整體大致良好
無論音質 ANC 都相當滿意
不過mic收音麻麻哋 有層霧咁嘅感覺
Latency都係麻麻哋 明顯feel到有delay
另外係有配戴感以及需要不時更換耳棉嘅問題
個人試咗1個星期 每日2-3個鐘
每次隻耳都好似比人強姦咁 1個星期後都係習慣唔到
嘗試更換耳膠cp360 但ANC即刻廢咗n倍
另外multipoint走數 罪大可恥

linkbuds S 係我用過最舒服嘅TWS
連側瞓都可以carry到 配戴感係10/10
音質相對差啲 特別係 音場 分析力 上嘅表現不太好
不過睇番個價錢 比XM4平500 ok可接受
ANC 方面其實就係耳膠版XM4
值得一提嘅係Ambient mode 效果相當好 (>>Xm4)
mic收音上都比XM4進步 霧嘅感覺無咗
Latency for 手機係頂級
(By Rting係只有70ms 左右, 使用上基本上係feel唔到)
功能上XM4有嘅佢都有
而且仲有multipoint, spotify Tap, 等等更多嘅功能

然而睇落除咗音質就無懈可擊嘅linkbuds S
有一個相當嚴重嘅問題: Build Quality
首先係通話嘅時候 (即 hand-free mode)
會有明顯嘅white noise 係 background
官方話係因為sidetone function 嘅原因
但點解xm4就無呢個問題呢
另外 個人用咗2-3日後 ANC期間周不時會有奇怪嘅background noise
又或者係一邊耳 ANC 而另一邊變咗ambient mode
而網上嘅有大量苦主表示係使用一段時間後會有wind noise 嘅問題
個人換咗1次貨後依然有各種奇奇怪怪嘅小問題

最後係MTW3
音質上我覺得係3款裡面最好 (不過價錢都最貴
Build quality 高
由於體積都唔細 配戴感一般 戴耐咗都會小痛
另外有耳翼所以最穩陣係佢
ANC 強於 linkbuds S 但弱過耳棉版XM4
Ambient mode 麻麻哋
Mic收音唔錯, 同linkbuds S 差唔多
Latency 都相當滿意 基本上感覺唔到
功能唔多不過有multipoint
叫做不過不失
呢件野最on9嘅係佢個tag setting
tag 1 下= answer/end call
姐係話當你call緊嘅時候 想調整下個耳機位置
一個唔小心揩到個sensor就會幫你cut線
聽講好勁punch?我都對佢好有興趣
xm4 聲畫唔同步?幾多秒到?

咁睇片煲劇咪會唔對口型囉..?
對上一隻true wireless已經係3年前嘅xm3,壞咗叉電位,見到kickstarter有聲稱係可以去到BT5.3輸出接近CD音質,於是諗住試下佢,等咗差唔多一年,係12月頭終於收到佢

第一眼睇落去個size係好舊,好笨重,但拎上手對比xm3係完全輕好多,一開始時個佩戴感麻麻,之後要試哂佢啲耳膠同埋耳翼,先叫搵到一個舒服嘅配搭,戴幾個鐘都唔攰/會唔舒服

聽歌前要用佢個app測試你個耳仔,得出一個最適合你嘅聲音,過程中會聽到高頻聲,望住佢變個形狀都幾得意,我用唔同耳膠,佢每次得出個形狀都唔同

本身習慣聽開pop music,出嚟個效果係好明顯音場提升咗好多,bass交足功課,屌打xm3,但可能自己手機仲係只得aptx HD,感覺成對耳機都未係提升到佢應該比到出嚟表現

直至一月收埋佢自家做嘅BT 5.3transmitter,再用埋佢送嘅90日試用tidal plus,一出嚟個表現完全唔同哂,之前唔見咗分析力同埋細節位統統都出返哂嚟,音場再提升唔少

平時有用dap+iem唔出街時聽,出街就用true wireless,今次特登試下聽同一首歌,呢對nura比我感覺追到8成嘅表現,一啲都唔輸蝕,第一次打呢啲product review,唔好意思講到1999
大嘅0.2s到
呢啲唔影響睇片煲劇之類嘅嘢
打機先有影響 fps愈高愈有feel
cd音質咪姐係aptx lossless
有電話support就出到了
BTD 600 camera kit連 iPhone 撞到奇怪bug,斷線再連會直接爆炸,要unplug 粒啲再插一次先正常,完全唔知點搞

不過運作正常果時真係正過連Pi7個爛鬼盒
有冇巴打知香港邊度有得買呢隻
AVIOT TE-Z1PNK
TWX9 21000
想問有冇人隻az60會左右大細聲 已經整左3次都係會咁
用緊MTW2 想換耳機 用咩好選擇 2-3k射程
咩手機
I phone 13 pro

睇岩PI7 s2 之前有巴打話買coupon 係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞