一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
小學係咁多,好難期望佢哋嘅水準。
我小學話過蜘蛛唔係昆蟲,俾全班笑。

昆蟲有六隻腳
蜘蛛係蛛類
洗頭水算唔算勁多智障覺得一定要用洗頭水
勁多左膠負評你
咁世界上任何野攝取過量都有...包括空氣
呢個知道嘅時候都好驚訝

橡膠電壓夠都會過到
諗起海賊王班on9
有EDM都可以係一粒粒,正如電子有magnetic diopole dipolement,你唔會話電子因為有MDM而唔係一粒粒。

EDM咁有趣條因為佢violate CP-symmetry,Standard Model既電子要3-loop先至生到EDM出黎(仲要係electroweak scale+CKM matrix),所以eEDM係Standard Model極suppress既observable,如果有比正常大既EDM就好可能係Beyond Standard Model Physics,例如Supersymmetry/GUT/4th Family等。

呢個係用低能物理既實驗就可以驗證TeV甚至PeV既物理 (CERN LHC只係14 TeV),一個幾千萬既驗證可以做到幾百億既實驗既物理,所以咁緊要
“北半球sink盆去水旋轉方向,同南半球相反” (其實sink 盆尺度太細,形狀結構水龍頭方向等影響更大)

“鉛筆的'鉛'有毒”。

“公仔麵好多'臘',無益"
其實我細個學都係講緊可以防止壞血病,或者話無維他命C會引致壞血病,但COVID之後個個都話可以提高免疫力
然後家陣分好同壞既膽固醇,凡事過量既仍然會塞
早幾年開始講生酮,唔識既又係不飽和脂肪酸,反式脂肪都溝埋嚟講,總之唔好過量啦
飲食定時對器官好啲
其實講消化講飽肚就纖維最重要,即係食菜,而無益既係精製糖,飽和脂肪,中立既係蛋白質,你食蛋白質落去而唔運動,一樣係會變脂肪儲起,直接食糖同脂肪就更加
澱粉係可以食,但最好要揀升醣指數低既嚟食,每餐三碗飯又唔運動一定會肥
但捱夜多既人肝指數真係會差啲,唔係話你日頭補返瞓就解決到,所以盡量都係唔好夜瞓
食蓮花清瘟可以醫武漢肺炎
lm
脂肪經訓練後會變肌肉根本兩樣嘢組織都唔同
熊貓不時熊

佢係自己獨立一個科
去公開考試你咁寫會畀人扣分
考評局comment係太多考生畀廣告洗腦錯誤認為"維他命C可以增強免疫力"
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/

"Vitamin C contributes to immune defense by supporting various cellular functions of both the innate and adaptive immune system. "

至少, 維他命C有助於建立免疫力。
素應該係vegetarianism, 唔係齋
連醫生都係咁諗
石油來自恐龍
凍飲無益
我以前有一段時間腸胃差...真係一飲凍飲就會胃痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞