一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
不嬲叫開 氦氣球
質子 中指 呢
弦理論?
係量子場論
太陽係東方升起:其實根據你的緯度不同,太陽可以係東南、東北、甚至永不升起。

得人識用工具:黑猩猩識製作長矛打其他猩猩

物質有三態:仲有等離子態等等

Newton Law of Physics
補充返先
係抄狗呢類型嘅勢力一直傾向呃鳩啲人係一樣
原因只係方便佢地可以找尋任何代替品去呃鳩人啫
甲醇可以增加死亡率
pH < 7 唔一定係酸性
中醫同西醫係分庭抗禮, 大家唔同體系, 中醫溫和
朱古力打鬼
保鮮紙捉鬼
赤道半徑 6,378.1 km
極半徑 6,356.8 km
最高既山同最深既海都係10km左右
只能夠話地球非常接近圓形
再講多少少
6點9 9 9 9 9 9
我反而想知食隔夜飯
係咪真係會冇咁肥
United States Geological Survey:
https://www.usgs.gov/media/images/ph-scale-0#:~:text=pH%20is%20a%20measure%20of,than%207%20indicates%20a%20base.
"pH is a measure of how acidic/basic water is. The range goes from 0 - 14, with 7 being neutral. pHs of less than 7 indicate acidity, whereas a pH of greater than 7 indicates a base."

MIT:
http://oceans.mit.edu/indexbc38.html?attachment_id=41816
"A pH of 7 is neutral, a pH less than 7 is acidic, and a pH greater than 7 is basic."

我大既估到你指緊咩 但pH個scale係defined as < 7 acidic
大麻有害
死咗咪冇咁肥囉
18Mohm
helium冇貨,又改返做氫氣
我都係上chem 堂聽返嚟,首先酸性嘅定義係 [H+] > [OH-],中性嘅定義係 [H+] = [OH-]

pH < 7 唔一定係酸性 可以用純水(deionized water)呢個case做例子

純水喺室溫25度嘅時候的確pH = 7,但溫度上升嘅話會有更多水分子進行電離,令到 [H+]上升,pH 就會下降。(簡單嚟講溫度高過25度嘅話 純水嘅 pH 會細過 7)

當然[OH-]都會上升,但[OH-]上升嘅幅度同[H+]上升嘅幅度一樣,導致最後溫度有上升都好,[H+] 永遠都係等於 [OH-],所以純水喺咩溫度都好,佢都係中性,但係pH 可以低過7

=> 純水嘅溫度高於25度,pH 低過7,但係中性
去sit營養學既堂
基本上都會拎佢出來講下
順手會介紹埋LDL HDL VLDL 唔同密度膽固酵 既用途

應該都同生果出產量高 有關
但從營養價值方面來講 食蔬果的確係有益健康
維他命、礦物質、膳食纖維 同埋有D果糖係到 比大家滿足嗜甜既癮
某D水果既果糖同葡萄糖既成分組成係調返轉 葡萄糖 > 果糖
蔬果入面既膳食纖維 除左幫手排便之外 對於血糖 膽固醇都有正面效益
呢個有同感
後尾睇唔知邊個醫生出嚟話其實係錯既,每個人既生理時鐘都唔一樣,你既11點已經唔係美國人既11點🤔
SORRY 手機打字
篇文少左幾隻字 同有錯字 搞到講野成個弱智咁
關於"電子 係一粒粒" 呢樣野
依家有一項ongoing既research係搵緊到底電子有無dipole moment (electron electric dipole moment, eEDM)
簡而言之就係 按一般人既理解電子係一個帶negative electric charge既particle
但會唔會有可能佢其實係有dipole moment, 即係正如磁石有南北極一樣, 電子既charge distribution可以分做正負極而兩者之間仲有少少距離
呢條問題用Layman既角度就係 "Are electrons spherical?"

而以目前既experimental precision黎講, 電子既仲算係"spherical"既
現時已publish既世界紀錄係由 ACME collaboration 創下既 1.1×10^−29 e⋅cm 即係指假如electron真係唔係spherical, 佢個dipole moment應該係細過呢個數
(ACME 主要係由 Harvard既 John Doyle, 曾經係Yale 依家係U Chicago 既 David DeMille 負責)

而岩岩上個禮拜JILA既新紀錄 4.1×10^−30 e⋅cm 放咗上arxiv, PI係 Eric Cornell (2001年Nobel) 同 Jun Ye (2005年Nobel Jan Hall既學生)
(JILA 係University of Colorado Boulder入面既一個research institute)
順帶一題全世界最準既atomic clock都係出自Jun Ye

Nature既科普文章:
https://www.nature.com/articles/news.2011.321
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞