一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
中子星電壓再大都冇可能導電
細個學既科學某程度都係簡化左,等普通人容易入手
中子星咪係絕對絕緣囉
一隻蛋先7g protein 食10隻先70g 當每日食體重×1.5 protein 唔算多 當60kg 重 每日可以食90g 怕乜春
原來咁就解釋咗 學到嘢
路飛嘅耐壓值高過空氣好多 幾乎所有電流都經佢周圍空氣條路徑走
請解釋點解冇害
Form 2 IS都有講下唔同物料嘅
electrical condutivity
絕緣體都唔係0
直接電解純水咪得
我之前睇到係放入冰格再翻熱,會少D卡路里

唔知係咪content farm,如果係真嘅,少嗰1%,我食少幾粒米都得啦嘥氣
https://www.learneating.com/blog/41/
呢個真係錯到戇鳩
食早餐會搞到勁唔舒服
唔肯面對中醫都係chemical呢個事實
仲要未提純咩狗屎垃圾都有
1個有效成份加99個九唔搭八野=一碗中藥
有D"特別靈驗"既中醫屍仲會落paracetamol同Chlorpheniramine一齊煲
科學呀清
「此火花稱為 Arcing(電弧)現象,當插頭碰觸插座內金屬接點,會因碰觸瞬間接觸面積小,電流瞬間流過關係,可能會有微小火花產生。
因此在變壓器上的插頭會看見輕微受損,此為正常現象。」From Asus Taiwan
香港點解無試過,係因為英制插蘇嘅蘇腳接觸面大過美制插蘇好多,英制蘇腳係一條銅bar仔,而美制只係一塊銅片
導體接觸面大啲,可以承受嘅電載流量亦都大啲
中子星就冇可能導電
有巴打講煙點個概念 咁我就唔提了

我認為澳洲官方將橄欖油 定義為Healthy fats既原因 同飲食模式有關
每當講橄欖油 人會聯想到食沙律 同 地中海飲食
有研究過 地中海飲食既人 糖尿病同心血管疾病 發病既機率係細好多
證明抗氧化物係多D既

然後橄欖油係一種比較「天然」係油 唔需要太高壓就能夠榨到出來
對比起葵花籽 葡萄籽呢D 經歷多D加工過程
同埋提醒人要避開反式脂肪

另外都有樣野可以補充下 關於「穩定性」
穩定同化學鍵有關
越多雙鍵(double bond) 就越唔穩定
雙鍵的出現就決定個個脂肪係飽和定不飽和 單元定多元
薯仔都係啦
如果發咗少少芽,其實D毒素都係喺表面,你挖深D一樣可以食
不過會無咁好食姐
D毒素好微量,根本有=無

但完全發哂芽有草嘅/變青色就唔食得啦
凍飲睇人睇狀態
“健康的人進食冰冷食物或飲品後,只會造成短暫的食道或胃部痙攣,但很快胃部就會將食物或飲品同化成正常體溫,不再會有問題。但如果正值你的腸胃功能不太好,又或進食量過多,一時間令腸胃無法負擔,甚或凍品染有細菌,就有機會引起較嚴重的脹痛和腹瀉了。所以,當你患上急性腸胃炎或腸胃感冒,西醫都會勸告病人,需遠離各種生冷食物,以免症狀加劇;又如果本身患有慢性胃病或大腸易激綜合症人士,更應戒掉生冷食品和凍飲。”

算部份情況下正確
巫醫同中醫就分庭抗體
卡士蘭
流鼻血時頭向上避免流出來

點知原來會流去其他地方
仲大問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞