一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
自己食嘢都知啦
離心力
中國四大發明
喺太空第一眼望地球見到長城
拖手會生bb
係, 不過"pH < 7 係acidic" 呢條statement一向係講緊係 25 C既情況
其實個statement無錯既, 嚴格黎講你都講得岩
即係好似我地話水 boiling point 係100C, 都係assume 咗 at 1 atm 無講到出黎啫
呢個post 幾有意思
正確黎講唔係膽固醇
係佢令血塊形成
留名學野
同埋蛋黃冇益
搞到個個挑曬d黃
咁你都要有個plaque塞住先rupture到架師傅
查咗一查,依個好似係叫Geoid(大地水準面)
基於地球唔同位置嘅重力數值,得出嘅水平面形狀
唔係實際地球嘅形狀
Netflix邊套?
正確嚟講應該係缺維他命C會令免疫系統不能正常運作,引致免疫力低下

即係缺維他命C會nerf 免疫力,但多維他命C係唔會buff免疫力(就算有加都係加得少少,唔significant )
每日食10隻蛋都得
蛋筍蛋黃大約各佔一半蛋白質,但其他營養基本上係晒蛋黃,而且唔會有甚麼膽固醇問題,前提係你身體係健康正常
右邊座山高2000km?
但你呢張圖頂層都係橄欖油bo

同埋橄欖油都好多唔同版本
有d又話其實拎黎可以煎炸都無問題
有d又話唔得
有d話係可以煎炸但要特級初榨橄欖油先得
其實個理論係每秒有唔同部分嘅10% 著,例如砌積木係手部肌肉控制,水平,視力 等10% ;對話係嘴部肌肉控制,聽力,語文思考等10%
你去揾下任何general chem textbook都會寫明係要at rtp,姐係25攝氏度同正常大氣壓力
呢啲科普網冇必要寫咁準,因為佢哋assume正常人唔會加熱完再度pH咁無聊
Make it multi tasking
其實想問呢樣嘢好耐:每次喺日本,不論酒店新舊,插個兩腳頭落去嗰下實有火花,其實係點解會有同點解日本咁多插座有?喺香港又幾乎無試過
呢句唔啱咩
利)冇take phy
其實又錯唔晒
就算係今日都只係得富裕嘅城市可以食得咁講究
幾十年前邊有可能用肉類做主要糧食來源
食得多澱粉再食太多肉就會引起健康問題,所以自然唔建議食太多
蜂蜜同葱唔可以一齊食
我估因為電壓唔同?
香港行220v
同一秏電量情況下香港會用較低電流
所以產生火花機會少d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞