一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
咁嗰啲教人飲啡飲紅酒
成日話要用條脷唔同部位飲
講到懶專業話要等啲液體流响唔同部位有唔同感受
嗰陣都覺得佢地係吹
大腦消耗能量佔全身25%,而餓死係原始人一大死因,每日浪費兩成能量只係欠缺效率定係大劣勢?
唔肚餓都照食應該係對器官係最差
我比兩粒蛋加條腸你食
疫苗可以防止武肺傳染、感染、死亡、重症,注射疫苗後出現副作用機率同中六合彩差唔多
欠缺效率係客觀
劣唔劣勢係同其他物種比較下得出嘅結論

個體嘅fitness 唔等於種族嘅fitness ,螞蟻唔會好打過中華白海豚,但係大概唔會比佢快絕種

我希望你放低成見睇吓佢個logic
佢前設錯,令答案都錯,但個推導係有point
懇請你再考量一下
佢個argument係咁:
Assume 人類大腦有90%完全無用,只要你用嗰10%嘅efficiency高過其他人,出嚟嘅作用可以高過人地用盡100%,所以即使人腦有90%無用仍唔會被淘汰

但咁樣係唔符合演化論,因為mutation係不斷發生,只要有一舊肉減少咗而完全唔影響大腦效能,咁嘅基因優勢就好大機會留存落去。

呢個context下
Brain used = mass of brain used/total mass of brain
當分母不斷減少,個%就會提升。
咁點解路飛打得贏轟雷果實
人哋又高又有肌 港男好多隻手同腳幼過女人
食完飯跳跳紮會盲腸炎…

吞香口膠會痴住D腸…
人大 無腦都唔可以話唔啱
近年有研究話油嘅煙點同份子改變個關係並唔係咁直接
extra virgin olive oil眾所周知煙點低,但過咗煙點之後轉化嘅polar compounds係同時測試幾隻油之中最低,反而係最穩定
其實食得夠就得
一日一餐都可以
最緊要食得夠營養
唔係嘅話食幾飽都冇用

利申都係一日一餐
功能一樣,消耗能量愈少咪相對冇咁易餓死,咪會出現天擇

男人有乳頭冇咩負面影響就話姐,大腦消耗大量能量係好大負擔嚟,唔會冇啦啦演化出咁大個腦但換唔到任何生存優勢
成口一滴滴
如果你係咁理解佢嘅
10%比其他人(物種)好
係指用廢腦腦海戰術嘅話咁係大劣勢

我理解係指其他物種仲低過10%

如果係咁嘅話,我理解到點解咁講了

不過其實到底點為止100%根本無從定奪
所以10%開發說係鳩up
實際上有比較先有%
愛因斯坦嘅原話係指表層思考唔係腦活動嘅重心
仲有地心引力係一種力
家下先知
永動機
我解讀佢嘅意思就係指10%效率
但其他物種效率仲差

如果按你嗰個理解
即其他物種100%但人1.2kg腦得百幾grams 有用

咁根據科學邏輯
最簡單嘅答案就係最可能嘅答案你啱
但我覺得食酸糖嘅時候擺側邊好似真係冇咁酸
係咪心理作用
味精有害 出面街好食一定有味精 口乾一定係味精
唔知以為味精係魔法粉
純淨水?
你口水分泌出嚟個位喺條脷兩邊下方

應該係沖淡左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞