一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
幾年前聽過,好野黎
入門幾好
save低遲啲睇先
借樓問, 希望有物理高手解答小弟

1.假設而加有一個膠箱, 呢個膠箱環境係完全真空, 自由電子可唔可以係真空環境獨立存在?

2.明白等離子體係, 氣體中出現電離, 呢個情況又點會正負平衡? 其實都唔太明白咩係等離子體
清閱讀賣U
逆轉糖尿就已經係錯啦
啲paper只係講緊控制血糖同hba1c 糖尿病係冇得逆轉
你算把啦
你係啱後面就唔使認柒啦
原來係理解係咁
清都係驗下腦好啲
仲話乜幫人自動修正
前面一直強調佢邏輯冇問題
Jm9 笑死
似你理解有錯多啲wo
係覺得比人誤會就講
追你老母post咩柒頭
Whatever la
冇錯 sor乜9呀
第一段 ldl當bad cholesterol, hdl當good cholesterol完全冇問題 完全冇見過人會去捉呢兩個字蝨

第二段 又係大致冇問題
肉同蛋主要係saturated fats,會令身體製造多啲LDL
魚油多unsaturated fats,身體造多啲HDL

作為醫生 用簡單易明嘅方法去表達 完全唔覺有問題 更加冇「錯到離晒譜」
知多啲 讀多啲 唔係問題 但係而家反而係你因為自己識得多 而曲解咗一啲比較簡單嘅說法

LDL同HDL嚴格上係要控制喺某個ratio 就對身體最好 個醫生都冇話LDL要絕對0,齋增加HDL

好多嘢食太少唔得 更多嘅嘢太多唔得 齋講維他命 有啲太多死得人添 但係唔會因為咁 就因為醫生建議食多啲維他命乜乜乜 就話「維他命只係其中一個指標,健康有好多其他因素影響」 話佢係錯㗎嘛
1. 可以, 同埋如果電場足夠強 虛光子對會變成實電子對 (e+ e-) 分別向電場正負方向走

2. 本身電荷為零(電荷平衡) 物體被加熱/電離成等離子體, 即電荷為零的離子體
其實樓主講唔到,因為99%嘅人都係直接skip原理,直接睇完個結論就話自己有科學根據
成班on9一見碳水就以為係邪惡,睇怕咩係優質碳水同精緻碳水都唔識分
其實人地冇錯,係你地自己以為自己啱
食物金字塔有沒有講最底層係低gi 碳水?有冇講要unrefined carbohydrates

唔係話食carbohydrates 就錯
但唔應該最多

現代文獻主流都咁講
當然你可以唔認同

30年前的營養師就戒油戒脂肪
而家你睇下主流係咩
Mediterranean diet依然係公認為第1名Diet,碳水佔比依然最多,所謂食脂肪嘅Keto diet根本唔入流

你所謂嘅主流文獻有冇sources? 咪都係跟風,然後睇幾個所謂“公共專家”然後再拋幾個書包就扮識野
科學主流就係營養師推薦嘅mediterranean diet依然正確,人地實實在在讀幾十年書浸係呢個專業先敢推薦

而你地成班跟風,用幾日隨便睇下d 所謂專家意見就搶晒口,真係睇到都笑

你可以完全曲解左我段野
原來carbs 唔食最多就係keto
世界上只有食最多同唔食兩隻?
我講緊食物金字塔唔應該最底
你就講咩refined carbs個的懶係professional 既字去大人

BTW, Mediterranean diet 個主流係plant based eating plan無講到carbs既比例係最高
主要whole grains, vegetables, olive oil,beans 個的,唔限定你食carbs最多

生酮就講明戒carbs

仲有,你有冇source講Mediterranean diet係主流先
我冇曲解你講嘅野,只係你提到油同脂肪我先用keto做例子

其餘自己Google搵答案啦,提幾個keywords比你(carbs percentage, ranking)

題外話,而我一向都食whole grain food, health fat, protein同做fasting,但carbs 比例依然最高
你知道大部分veggies 同fruits 大部分都係carbs佔比最高嗎?

你知energy 係由carbs, protein 同fat組成嗎?

人地歐洲推嘅diet確確實實都係carbs佔比最高,唔好再on9好嗎?
你咁講無得講,牛奶,牛油都有carbs
咁或者咁講穀物類面包唔係最底
菜同水果先應該係最底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞