一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
我補充多少少
橄欖油有分唔同等級係睇有幾"純"

初榨extra virgin,固名思義係第一浸,係最純最多antioxidants,相對係"天然D",味道最重
跟住有 olive oil,就係剩低嘅殘渣夾硬再壓出嚟,會多好多雜質
市面上仲有olive oil light,就更加係殘渣中嘅殘渣,壓到最後已經咩味都無哂,所以叫做light,market到係健康嘢可以撈沙律

咁仲有cold pressed嘅仲健康D,保留到多D嘅營養

植物油有分化學壓榨同物理壓榨
花生油、菜籽油、芥花籽油唔係唔健康,係因為現化嘅做法係物理壓完一輪,再溝D化學嘢每佢出多D油,所以價錢可以咁平咁大眾化
有D國家其實都有出初榨花生油、菜籽油、芥花籽油咁,但係價錢賣到初榨橄欖油咁貴,你都唔會買啦
大陸農村自己榨嗰啲菜籽油好深色,完全唔係市面見到嘅咁

窮撚嘅話用豬油係好過用植物油,又可以煮中式嘢,5蚊豬肥膏已經有500ml嘅油
個嬲嬲用得好好
有小學雞嘅情緒
點解同性戀係精神病?有咩科學根據?
電壓夠,地可以通電!
打針防重症
每次講幅射都一定多謬誤
微波爐有輻射
某啲核幅射半衰期成幾千幾萬年 所以對環境危害好大
正確嚟講係未prove到有害

不過地球好勁啦,其他物種都係適者生存
笑左即刻衝出來7
真 咁多肥佬肥婆就知3餐係太多
我覺得佢性格幾開朗正面
可能都有關
兩種膽固醇有作功能冇分好壞,cls

食太多碳水甜野轉化為三酸甘油酯搞到增加ldl,呢個先係問題
將游離輻射同非游離輻射混為一談
聽talk講過
金字塔係US 農業利益下嘅產物
啲野好多菌 好污糟
日日要沖涼

下下抺到99%其實係令你身體唔識進化 容易病
事實上絕大部份既菌對人體無害 就算有侵略性 人體免疫系統都會處理

身體表面既油脂其實係保護緊你皮膚

感冒藥唔醫感冒 只會令你症狀減輕 消滅感冒菌既係你自身免疫系統
咁你可以12/12
要睇自己每餐食幾多,身體接受能力仲有運動量
疼左 腫左用熱full
實際用冰full vasoconstriction 先去腫

所有關中醫又無對照實驗既 都係錯誤
電壓夠大 空氣都導電 (閃電)
應該得真空先係絕緣?
電壓夠高空間都打得穿添
我聽過BB喺陰道出抵抗力會好D
因為陰道有媽媽嘅菌
算唔算後天培養
on9無限問落去 點解唔可以無創造呢個概念
佢一直都存在咪得

來源當初有人估計大腦有10% 係神經細胞
90% 係提供營養同支撐既膠質細胞
以訛傳訛變左人腦只係用左10%
dielectric strength
冇房嘅我想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞